Debrecen beperli az OEP-et a vizitdíj miatt

2008.03.19. 16:40

Debrecen fideszes polgármestere, Kósa Lajos bejelentette: a város önkormányzata beperli az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat a háziorvosok kieső vizitdíj-bevétele miatt. Kósa szerint a próbapernek országos hatása lehet.

Debrecen önkormányzata pert és versenyhivatali eljárást indít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen, hogy a háziorvosok megkaphassák a vizitdíj miatt kieső bevételt - jelentette be Kósa Lajos, a város polgármestere, a Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.   

Kósa Lajos szerint gazdasági erőfölénnyel való visszaélés és tisztességtelen piaci magatartás miatt indítanak pert, illetve versenyhivatali eljárást az OEP ellen, mert álláspontjuk szerint az OEP háziorvosokkal kötött formaszerződése valójában "diktátum", amelynek alapján az OEP jogszabályi változás esetén a szerződés finanszírozási oldalát egyoldalúan módosíthatja, egyeztetési kötelezettség nélkül.
   
A próbapernek országos hatása lehet - tette hozzá a fideszes városvezető, aki szerint két héten belül elindítják az eljárásokat. A Fidesz alelnöke hangsúlyozta azt is, hogy a vizitdíjat ugyan a háziorvosok szedték be, de a pénz az OEP-en keresztül érkezett a háziorvosokhoz, vagyis az OEP elismerte, hogy a háziorvosok által teljesített, ellenőrzött szolgáltatás finanszírozásának a vizitdíj is része. Ugyanakkor - folytatta - az egészségügyi törvény szerint az OEP köteles a teljesített és ellenőrzött szolgáltatást finanszírozni.

Lehet, hogy a kormánynak az az álláspontja, hogy nem fizeti ki a vizitdíj eltörlése miatt csökkenő háziorvosi finanszírozást, de ez ellentmond a törvényeknek, és Magyarországon elvileg a kormány sem sérthet törvényeket - jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK