Majtényit jelölte Sólyom az ORTT élére

2008.03.19. 15:23

A kormányfő és a köztársasági elnök Majtényi Lászlót jelölte az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének. Az ORTT-elnököt az Országgyűlés választja egyszerű többséggel.

Majtényi László volt adatvédelmi biztost jelölte közösen Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki
Hivatal szerdán az MTI-t.

Majtényi László 1950. november 30-án született Budapesten. Jogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, a Pécsi Tudományegyetem docense. Három gyermeke és négy unokája van, felesége legfelsőbb bírósági bíró. 1995 és 2001 között adatvédelmi biztos volt.
   
A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezései értelmében, míg a médiahatóság egy-egy tagját a parlamenti frakciók jelölik, addig az ORTT elnökét az államfő és a miniszterelnök közösen nevezi meg. Az ORTT elnökét és tagjait az Országgyűlés választja meg, egyszerű többséggel. Mindannyiuk hivatali ideje négy év, amely alatt nem visszahívhatóak.
   
A testületet most Kovács György vezeti, aki megbízatásának kezdete előtt az ORTT főigazgatója volt. A tagok: Ladvánszky György (MSZP), Meszleny László (KDNP), Szalai Annamária (Fidesz), Tímár János (SZDSZ) és Wéber János (MDF). A jelenlegi elnök mandátuma 2008. március 29-én jár le.

KAPCSOLÓDÓ CIKK