Honvédelmi megbízásokat kapott Kabai cége

Vágólapra másolva!
Összesen több mint egymilliárd forintos megrendelést kapott az elmúlt években a honvédelmi tárcától egy olyan cég, amelynek alvállalkozója Veres János pénzügyminiszter adócsalásért elítélt egykori üzlettársának, Kabai Károlynak a családi vállalkozása - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint egy olyan cég is állami megbízást kapott lőszerek megsemmisítésére, amelynek vezetője kapcsolatba hozható Gyurcsány Ferenc rokonságával.
Vágólapra másolva!

Több mint egymilliárd forintot fizetett ki lőszer-megsemmisítésre a honvédelmi tárca 2004 óta egy olyan cégnek, amelynek két éve az a Nyír-Uncia Kft. az alvállalkozója, amely Veres János pénzügyminiszter adócsalásért elítélt egykori üzlettársának, Kabai Károlynak a családi vállalkozása - tudta meg a Magyar Nemzet. A Honvédelmi Minisztérium a Trend-Fix Kft.-vel 2004-ben mintegy 300 millió forint értékű vállalkozói szerződést írt alá, majd 2005-ben és 2006-ban összesen 900 millió forintos megrendelést kapott a cég, amelynek több helyen van különféle lőszerek hatástalanítására szakosodott gyárcsarnoka.

A lap különösnek tartja, hogy 2006-ban a "jóval kezdetlegesebb körülmények között működő" Nyír-Uncia Kft. kapott 200 milliós megbízást. A Trend-Fix Kft. vezetője, Végh István ezt kérdésükre azzal magyarázta: le kellett adniuk munkákat a Nyír-Uncia Kft.-nek, mert egyes honvédségi pirotechnikai eszközök megsemmisítéséhez csak nekik volt engedélyük, ráadásul másképp nem tudták volna tartani a határidőket.

A lap értesülései szerint a Trend-Fix Kft. nemcsak a Kabai Károly által alapított Nyír-Uncia Kft.-vel állt kapcsolatban a lőszer-megsemmisítési üzletben, hanem a SOLAR Kereskedelmi és Szaktanácsadási Kft.-vel is, ez a cég működött közre a szétszerelt rakéták megsemmisítésében. A lap szerint a cég ügyvezetője, Dési János 1995 és 1998 között igazgatósági tagja volt a Regainvest Rt.-nek, ahol ekkor Apró Antal, Gyurcsány Ferenc anyósának testvére felügyelőbizottsági tag volt.

Dési a lapnak cáfolta, hogy megbízás elnyeréséhez köze lenne korábbi kapcsolatainak. A katonai szakértőket azonban meglepte, hogy a SOLAR Kft. a legnagyobb ukrán hadianyaggyárral kapcsolatban lévő állami vállalat, az Ukroboronservice előtt nyerte meg a HM pályázatát - állítja a lap. Dési János szerint azonban az számított, hogy nekik nincsenek magyarországi tapasztalataik, a honvédelmi tárca pedig azt közölte: a magyar cég negyvenmillió forinttal kevesebbért vállalta a feladatot.