Vádemelési javaslat a légvár-baleset ügyében

Vágólapra másolva!
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt adott be vádemelési javaslatot a rendőrség két férfi ellen, a tavalyi légvár-balesettel kapcsolatos nyomozás lezárása után. 2007 májusában egy nyolc éves kisfiú életét vesztette, mikor egy budapesti majálison elszabadult egy ugrálóvár. A rendőrségi vizsgálat megállapította: a légvár felállításakor nem tartották be a biztonsági előírásokat. 
Vágólapra másolva!

Befejezte a nyomozást az elszabadult légvár okozta baleset ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály II. Erőszakos Személy- és Vagyon Elleni Bűncselekmények Osztálya. 2007 május elsején többen megsérültek, amikor a hirtelen támadt szél felkapta, majd egy vasrácsnak csapta a légvárat Budapesten, a XVIII. kerületben. Egy 8 éves kisfiút mentőhelikopterrel szállítottak kórházba, de hiába küzdöttek az életéért. A balesetben egy másik gyerek is súlyosan megsérült, egy kismama és négy gyermek pedig könnyebb sérülést szenvedett.

A nyomozás során 34 embert hallgattak ki, igazságügyi statikust, munkabiztonsági- és orvosszakértőt rendeltek ki. A rendőrség információt kért az Országos Meteorológiai Szolgálattól és az EMI-TÜV minőségbiztosítási szakhatóságtól.

A vizsgálat megállapította, hogy a baleset időpontjában az időjárási viszonyok kedveztek az úgynevezett portölcsér kialakulásának, amely sík területen 10-100 méter átmérőjű légörvénnyé fejlődhet. Ezekben a légörvényekben kisebb tölcsérek alakulnak ki, melyekben a szélsebesség elérheti a 65-85 km/h-át. A portölcsérek előrejelzésére napjainkban megbízható eljárás nem létezik - olvasható a rendőrségi közleményben.

Megállapították azt is, hogy a légvárat, melyet az egyik budapesti nagyáruház megbízásából üzemeltettek, nem a szakma előírásainak megfelelően állították fel és működtették. A beszerzett szakértői vélemények alapján a légvár összes rögzítő pántját használni kell a rögzítéshez, de a baleset bekövetkezésekor a rendszeresített 10 pántból csupán 4 volt használatban.

A rendőrség szerint ezért foglalkozási szabályszegést követett el a légvár tulajdonosa, a 29 éves F. László, aki nem biztosította a telepítést végző ember számára a használati utasítást és a biztonságos telepítéshez szükséges megfelelő számú cöveket, illetve a légvár telepítője is, a 26 éves B. István, aki a rögzítésre vonatkozó előírásokat figyelmen kívül hagyta. "Ezen mulasztásokkal mindketten olyan veszélyhelyzetet teremtettek, mely - a kialakult rendkívüli időjárási viszony mellett - közvetlen okozati összefüggésben áll a bekövetkezett halálos balesettel" - közölte a rendőrség.

Az ügy iratait a rendőrség F. László és B. István ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt, vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségre.