Fodor és pártolói felfüggesztik ügyvivői tagságukat

Vágólapra másolva!
Fodor Gábor és támogatói pénteken bejelentették, hogy felfüggesztik tagságukat az SZDSZ ügyvivő testületében. A politikusok szerint az SZDSZ vezetése hiába ismerte meg az elnökválasztási csalásról szóló vizsgálati anyagot, a szükséges politikai döntést nem hozta meg. Kóka János szerint szükségtelen volt Fodorék lépése.
Vágólapra másolva!

Felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében - jelentette be az Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Fodor Gábor. Az SZDSZ-es politikus elmondta, hogy addig pihenteti tisztségét amíg az ügyvivői testület nem talál politikai megoldást a liberális párt tavaly márciusi tisztújító közgyűlésekor történt visszaélések nyomán kialakult helyzetre. Döntését a személye ellen irányuló támadásokkal magyarázta. Fodor szerint cselekedete nem vezet a párt szakadásához.

A miniszter a távirati irodának döntése indokaként azt említette, hogy az ügyvivő testület másodszor sem tudott döntést hozni a tavalyi elnökválasztás kapcsán történtekről.

A liberális politikus a leghatározottabban visszautasította, hogy üt-tagságának felfüggesztése összefüggene azzal, hogy Kóka János pártelnök pénteken azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy akik a csalásban részt vettek, az eljárás végéig mondjanak le az SZDSZ-ben viselt tisztségeikről, és függesszék fel párttagságukat. Fodor Gábor közölte: nem engedi magát besározni, saját és pártja becsületét mindenképpen megvédi.

Hozzátette: az ügyvivő testület megbeszélésein előállt megoldási javaslattal, de azt nem fogadták el. Ennek részleteiről Fodor Gábor nem kívánt beszélni az MTI-nek. Gulyás József, Fodor egykori kampányfőnöke az [origo]-nak korábban viszont azt mondta, hogy Fodor Gábor a csütörtöki ÜT-ülésen felvetette a küldöttgyűlés megismétlésének szükségességét, az ügyvivők azonban ezt leszavazták. Egy név nélkül nyilatkozó ügyvivő annyit tett hozzá az [origo]-nak: Kóka János és támogatói akadályozták meg az erről szóló döntés megszületését.

Kóka szerint szükségtelen volt

Fodor Gáborhoz hasonlóan Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében (üt), mert a tavalyi tisztújító döntés kapcsán az üt szerintük nem hozta meg a szerintük szükséges politikai döntést.

"Fodor Gábor és támogatói szükségtelenül vállalták T. Asztalos Ildikó helyett a politikai felelősséget. Én továbbra is azoktól várom, hogy lemondjanak, akik részt vettek a csalásban" - reagálta Kóka János. Az SZDSZ elnöke hozzátette: a vizsgálat következményeiről az Ügyvivői Testület csütörtöki határozata és a párt alapszabálya alapján az Országos Tanács a következő ülésén dönt.

Fodort követték támogatói is

Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István szerint a Jüttner-bizottság vizsgálata után egyértelmű a helyzet, hiszen a jelentés kimondja, hogy a titkos szavazással lebonyolított elnökválasztás, az ügyvivők, valamint az országos tanács húsz tagja választási eredményét "befolyásolhatták a nem hivatalos küldöttek által leadott szavazatok".

"Az SZDSZ Országos Ügyvivői Testületének, mint a párt politikai vezetésének feladata ebben a helyzetben nem az, hogy a kialakult válságot mélyítse, hanem közös erővel, a személyes érdekeket félretéve, a megmaradt és a potenciális szavazóink elvárásával összhangban megoldja" - írta közleményében a három politikus, akik szerint azonban csütörtökön az ügyvivő testület elmulasztotta, hogy meghozza az egyetlen vállalható döntést. Mint írják, a szükséges politikai döntés elmaradása egyre nagyobb károkat okoz az SZDSZ-nek.

"Az elmaradt döntésért a felelősségben osztozni nem tudunk és nem kívánunk. Ezért a mai nappal az országos tanács soron következő üléséig üt-tagságunkhoz fűződő jogaink gyakorlását felfüggesztjük" - közölték a liberális politikusok.

Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István azt várja, döntésüket követően Kóka János és azon ügyvivők, akik nem tartották szükségesnek, "hogy közösen megnyissuk az utat a tisztújító küldöttgyűlés előtt, most végre döntésre jutnak". Reményüket fejezték ki, hogy az országos tanács április 5-i ülésére olyan javaslatot terjesztenek elő, amely elősegíti kibontakozást, "az SZDSZ legitimációs válságának lezárását".