Egyre zavarosabb az SZDSZ-es csalás ügye

Vágólapra másolva!
Hiába zárult le az SZDSZ tavalyi elnökválasztásán történt csalásokat feltáró vizsgálat, a szabad demokraták mégsem tudnak pontot tenni az ügy végére. Nem jutottak dűlőre abban sem, hogy a vizsgálat alapján meg kell-e ismétleni az elnökválasztást. Kóka János pénteken azt mondta: bármilyen helyzetben kész megmérettetni magát. Több ügyvivő viszont azt mondta az [origo]-nak: a csütörtöki maratoni ügyvivői ülésen Kókáék szavazták le az elnökválasztás megismétléséről szóló javaslatot.
Vágólapra másolva!

Az elnökválasztáson történt csalásokkal foglalkozó vizsgálat után sem világos, hogy mi történt az SZDSZ tavalyi márciusi, Kóka Jánost pártelnökké választó küldöttgyűlésén. A káoszt mutatja, hogy a pártot irányító Ügyvivői Testület (ÜT) csütörtök este hétórás vita után sem tudta lezárni az ügyet. Az elnökválasztáson Kókával szemben alulmaradó Fodor Gábor támogatói szerint a döntésképtelenség az ügyvivőket minősíti, a pártelnök támogatói szerint viszont a demokrácia időigényes.

Az ÜT mindössze abban tudott megállapodni, hogy nyilvánosságra hozzák a Jüttner Csaba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei SZDSZ-elnök által összeállított vizsgálati anyagot. A párt honlapján nyilvánosságra hozták T. Asztalos Ildikó - az SZDSZ borsodi elnöke, akiről a Hír Tv még februárban azt állította, álküldötteket buzdított szavazásra -, illetve azon személyek nyilatkozatait, akik ehhez hozzájárultak.

Befolyásolhatta

A vizsgálat 5 oldalas összefoglaló anyagából az derül ki, az elnökválasztó gyűlésen négy borsodi küldött nevében mások szavaztak. Azt, hogy az álküldöttek kire voksoltak - Kókára vagy pedig Fodorra -, a jelentés nem tudta megállapítani, mivel a szavazás titkos volt. A jelentés viszont kimondja: az álküldöttek szavazatai befolyásolhatták az elnök, az ügyvivők, valamint az párt parlamentjének számító Országos Tanács (OT) húsz tagjának a megválasztását.

Az elnökválasztás első fordulójában ugyanis szavazategyenlőség volt, mindkét jelölt 377-377 voksot kapott. A második fordulót viszont a négy álküldött érdemben nem befolyásolhatta, mivel a két elnökjelölt között tizenhárom szavazat volt a különbség, Kóka 380, Fodor 367 voksot kapott - fogalmaz a vizsgálati anyag. A dokumentum hozzáteszi: sem az elnökválasztás első fordulójának, sem az ügyvivők és az OT-tagok megválasztásának jelenléti íve nem állt rendelkezésükre, azokat ugyanis már megsemmisítették. Ez azért fontos, mert a jelenléti ívekből derül ki, hogy regisztráltatta-e magát álküldött.

Zavaros

Továbbra sem világos viszont, hogy az ügyben milyen szerepe volt T. Asztalos Ildikónak, az SZDSZ borsodi elnökének. Róla állította azt a Hír Tv februárban - Köteles Péter borsodi küldöttre, valamint két névtelen forrásra hivatkozva -, hogy az álküldötteket arra buzdította, szavazzanak Kókára. A vizsgálatból kiderül, hogy a Hír Tv két forrása Fürjes Judit és Kovács Attila volt, akik a vizsgálatot vezető Jüttner Csabának elismerték, hogy álküldöttként vettek részt a küldöttgyűlésen. Viszont amíg a Hír Tv-nek korábban azt mondták, hogy T. Asztalos a Kókára való szavazásra buzdított, Jüttnernek már azt állították: Fodorra kellett szavazniuk.

T. Asztalos az ÜT előtt csütörtökön tagadta, hogy álküldötteket szervezett volna be és őket a Fodorra való szavazásra buzdította volna. Az elnökválasztási kampányban Fodort támogató politikus a vizsgálathoz benyújtott véleményezésében azt írta: a jelentésnek meg kellett volna kérdőjeleznie a két álküldött állítását, mivel mást állítottak a Hír Tv-nek és mást a vizsgálat során. A borsodi elnök állítja azt is, hogy Köteles és a két álküldött korábban ki akart lépni az SZDSZ-ből, velük nem volt jó viszonyban, így érthetetlen, hogy miért az ellenségeit szervezte volna be álküldöttnek. A politikus furcsának tartja azt is, hogy az álküldöttek nem tudtak visszaemlékezni a beszervezés körülményeire. T. Asztalos ügyével a párt etikai bizottsága foglalkozik tovább.

Közben a Hír Tv újabb álküldöttről szerzett tudomást. Információik szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is volt olyan küldött, - Gulács polgármestere - akinek az aláírása szerepelt az elnökválasztási jegyzőkönyvben, de valójában nem jelent meg a küldöttgyűlésen.

Hatalmi harc

A borsodi elnök szerepét eltérően értelmezik a pártban. Gulyás József, Fodor egykori kampányfőnöke az [origo]-nak azt mondta: a jelentéssel T. Asztalost próbálják meghurcolni. A nyíltan a környezetvédelmi minisztert támogató politikus besározásával pedig Fodor Gáborra próbálják tolni a politikai felelősséget - véli Gulyás. Kóka János pénteken pedig azt mondta az MTI-nek: a lezárult vizsgálat megállapította, T. Asztalos Fodor érdekében négy álküldöttet buzdított arra, hogy szavazzanak. Ha ez nem történt volna meg, akkor nagy valószínűséggel már az első fordulóban elnök lettem volna - mondta az SZDSZ elnöke.

Kóka a pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: április 5-i ülésén az Országos Tanács dönt arról, össze kell-e hívni az új küldöttgyűlést. A pártelnök hozzátette: bármikor, bármilyen helyzetben kész megmérettetni magát. Gulyás József ezzel kapcsolatban az [origo]-nak azt mondta: Fodor Gábor a csütörtöki ÜT-ülésen felvetette a küldöttgyűlés megismétlésének szükségességét, az ügyvivők azonban ezt leszavazták. Egy név nélkül nyilatkozó ügyvivő annyit tett hozzá: Kóka János és támogatói akadályozták meg az erről szóló döntés megszületését.