Munkaügyi ellenőrök jártak vasárnap délelőtt a BKV székházában, mert arról kaptak bejelntést, hogy több munkatársat szabálytalanul berendeltek dolgozni. A BKV állítja: senki nem dolgozott törvénytelenül az épületben, és nem is rendeltek be senkit.

Munkaügyi ellenőrök jártak vasárnap a BKV Zrt. Akácfa utcai székházában, mert arról kaptak bejelentést, hogy Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes rendkívüli munkavégzésre rendelt be körülbelül 12 embert a forgalomszervezési osztályra a paraméterkönyv elkészítése érdekében - hangzott el az m1 híradójában vasárnap este. A BKV állítja, egyetlen beosztott munkatársat sem találtak a székházban.

A hírműsor szerint viszont a valószínűsíthetően szabálytalan rendkívüli munkavégzésről szóló határozatot a húsvéti ünnep után hozza meg az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMFF). Az MTI érdeklődésére a BKV közleményt küldött vasárnap este, amely szerint a munkaügyi ellenőrök - akik reggel 9 és 10 óra között tartottak ellenőrzést - egyetlen beosztott munkatársat sem találtak a székházban, így semmilyen szabálytalanság nem történt.

"Egyetlen vezető beosztású kolléga volt bent, ő saját elhatározásából dolgozott, az épületben senki más nem tartózkodott. A BKV Zrt. vezető beosztású tisztviselői bármikor végezhetnek munkát, így húsvét napján is, amire azért volt szükség, hogy a   szolgáltatások, járatok mennyiségét meghatározó paraméterkönyv lehető legjobb változata készüljön el a kedd reggeli határidőre" - közölte a BKV sajtóirodája.

A közlemény szerint a BKV Zrt.-hez az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől nem jutott el semmilyen hivatalos jegyzőkönyv a vasárnapi ellenőrzésről, "de mivel nem tudunk szabálytalanságról, így nem is vár semmit a társaság."

A dokumentum azt is hangsúlyozza, hogy a paraméterkönyv véglegesítésének munkálatai jelenleg is tartanak, "hiszen a BKV Zrt. számára fontos, hogy megalapozott, az utasok számára a lehető legkedvezőbb paraméterkönyv készüljön el."

Demszky Gábor főpolgármester keddre rendelte meg a paraméterkönyv legújabb tervezetét a BKV vezetésétől. A főváros tömegközlekedését meghatározó paraméterkönyv eddigi tervezetében 9-10 - a szakszervezetek számítása szerint 20 - százalékos járatritkításra tettek javaslatot. Emiatt a BKV-s érdekképviseletek - több sikertelen tárgyalás után - április 7-ére félnapos sztrájkot helyeztek kilátásba, ha nem vonják vissza a 6 milliárd forint megtakarítást eredményező paraméterkönyvet.