Az egészségügy és a színház még mindig vitatéma a fővárosban

Vágólapra másolva!
Több kérdésben is MSZP-SZDSZ-vita várható a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén, amelyen a ormánypártok amúgy egyfős többsége sem lesz meg, mivel többen hiányzanak majd közülük - tudta meg a távirati iroda nevük elhallgatását kérő kormánypárti politikusoktól.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatásuk szerint a szocialista frakció ragaszkodik ahhoz, hogy Horváth Csaba főpolgármester-helyettes előterjesztésében ismét foglalkozzanak az úgynevezett egészségügyi holdinggal összefüggő kérdésekkel. Eszerint egyebek közt 350 millió forint körüli összeget biztosítanának a kórházak központosított működését szervező egészségügyi zrt. létrehozásával összefüggő feladatokra. Az SZDSZ-frakció elutasítja a Főpolgármesteri Kabinet elé beterjesztett formájában a főpolgármester-helyettes tervezetét. Főként amiatt vetik el, mivel gyakorlatilag az egészségügyi bizottsággal és a hivatal egészségügyi ügyosztályával párhuzamos újabb szervezetet is létrehoznának.

Eltér a kormánypártok álláspontja a Mikroszkóp Színpad Kht. közszolgáltatási szerződésének meghosszabbításáról is. Az SZDSZ ugyanis nem kíván önkormányzati támogatást adni a csaknem fele részben Sas József igazgató tulajdonában lévő kht.-nak. A direktort a napokban első fokon adócsalás miatt elítélte a bíróság.

Véleménykülönbség van a két frakció között a civil szervezetek támogatásával kapcsolatos szocialista javaslatról is, amit az SZDSZ levetetne a napirendről.

A közgyűlésben várhatóan a legnagyobb vita a kormánypártok és az ellenzék között lesz a busztender vizsgálatáról készített BKV felügyelőbizottsági jelentés kapcsán. Ellenzéki javaslat várható Antal Attila BKV-vezérigazgató azonnali felmentéséről a KDNP részéről. Ugyancsak ellenzéki kezdeményezés várható arról is, hogy a BKV paraméterkönyvéről végleges döntést ne a főpolgármester, hanem a közgyűlés hozzon.

A közgyűlésben meglévő egyfős kormányzati többség csütörtökön akár háromfős mínuszra válthat. Lakos Imre (SZDSZ) ugyanis külföldön tartózkodik, Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes valamint Tüttő Kata (MSZP) egészségügyi szabadságon van.