Alkotmánysértőnek tartják a Tubes-ügyben hozott rendelkezést

Vágólapra másolva!
Az alkotmányba ütközőnek tartja a tubesi radar építését megakadályozó rendeletmódosítást a regionális közigazgatási hivatal - számolt be a döntésről a csütörtöki Magyar Nemzet. A pécsi közgyűlés tagjai várhatóan nem fogadják el az állásfoglalást.
Vágólapra másolva!

A Dél-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal szerint alkotmánysértő volt az a rendelkezés, amelyet decemberben hozott a pécsi közgyűlés a tubesi radar ügyében - írta a csütörtöki Magyar Nemzet. A közgyűlés a radar építésének megakadályozása érdeklében módosította az építési szabályzatot. A változtatásnak egyébként csak akkor van jelentősége, ha az építési engedélyről szóló perben új eljárásra kötelezi a honvédelmi tárcát a bíróság.

Korábban a honvédelmi miniszter, Szekeres Imre is aggályát fejezte ki a rendeletmódosítással kapcsolatban. A regionális közigazgatási hivatal azért tartja alkotmányellenesnek a rendeletet, mert megakadályozza egy magasabb szintű jogszabály érvényesülését az önkormányzat illetékességi területén. Ráadásul szerintük a szabályozás a joggal való visszaélés tilalmába is ütközik.

A jogszabályszerűséget vizsgáló önkormányzati bizottság elnöke, az MDF-es Füredi Péter szerint hátsó politikai érdek állhat a hivatal döntése mögött - olvasható a Magyar Nemzetben. A pécsi képviselők várhatóan nem fogadják el a hivatal állásfoglalását.