Megduplázta a koraszülöttmentéssel foglalkozó Peter Cerny Alapítvány állami támogatását az egészségügyi tárca, miután a szervezetet már az fenyegette, hogy az ígért, de elmaradt pénzek miatt le kell állítaniuk mentőautóikat. A társaság elfogadta az új megállapodást, így április 15-e után is folytatni tudják a koraszülöttmentést.

Fél évre dupla akkora összeget, havi hatmillió forint helyett összesen havi 12 millió forintot juttat a koraszülött-mentéssel foglalkozó Peter Cerny Alapítványnak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - jelentette be pénteken az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, Kincses Gyula. A döntés előzménye, hogy a szervezet azt közölte: felfüggesztik koraszülöttmentő szolgálatuk üzemeltetését az állami támogatás késedelmes utalása miatt. A Peter Cerny Alapítvány nyílt levélben fordult az egészségügyi miniszterhez, mivel 41 millió forintos hiánya gyűlt össze az elmaradt utalások nyomán.

A megduplázott támogatásról szóló szerződéstervezetet a mentőszolgálat már pénteken eljuttatta az alapítványnak, amelynek vezetője később tudatta: aláírják a megállapodást.

A Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője, Somogyvári Zsolt szerint a szervezet nem kapott meg az Országos Mentőszolgálattól kamatokkal együtt 15 millió forintot, amely egy 2007-es szerződés szerint járna nekik, illetve a 2008-as támogatási szerződéstervezetet is hiányolták, amely havi 12 milliós támogatással biztosíthatná a napi működési feltételeket.

Tavaly az alapítvány működési költségeinek 53 százalékát fedezte állami támogatásból, a többit a nyílt levél szerint úgy "koldulták össze". Idén eddig 30 millió forintot fordítottak a hiánypótló állami feladat ellátására, amelyből 6 millió forintot fedezett az Országos Mentőszolgálat.