Kitiltottak egy diákot az összes újpesti iskolából

Vágólapra másolva!
A IV. kerületi polgármester utasítására az összes újpesti iskolából kitiltották azt a 15 éves diákot, aki néhány hete bántalmazta a tanárát - írja szombati Népszabadság. A dulakodás után a rendőrök bilincsben vezették a diákot az iskolából. A polgármester ezt követően körlevélben kérte az iskolákat, hogy ne vegyék fel a nyolcadikos tanulót.
Vágólapra másolva!

Derce Tamás újpesti polgármester utasítására az összes újpesti általános és középiskolából kitiltották azt a tanköteles diákot, aki néhány hete bántalmazta tanárát - írja a Népszabadság. A diák azóta egy újpesti alapítványi iskolába jár.

Az üggyel kapcsolatban a polgármester az iskola nevének említése nélkül azt mondta a napilapnak: a tanuló szóváltásba keveredett a tanárával, akit később többször megütött. Az iskola igazgatója azonnal értesítette a kerületi rendőrséget, a járőrök társai szeme láttára bilincsben vezették el a nyolcadikos tanulót, aki egyébként már betöltötte a 15. évét.

A diák a polgármester körleve miatt - amit a kerület iskoláinak írt - lemondhat a továbbtanulási szándékáról is, legalábbis a helyi fenntartású középiskolákban. Derce ugyanis ezek igazgatóit is arra utasítja, tagadják meg a felvételt. A diák így összesen 25 újpesti tanintézetben lett egyszerre nemkívánatos személy. Ami a 16 éves korig terjedő, törvény által előírt tankötelezettség kapcsán Derce azt mondta: vállalja akár a jogsértést is, és áll bármilyen vizsgálat elé.

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos azt elmondta: a tanköteles - tehát a 16. évét még be nem töltött - diákkal szembeni legsúlyosabb büntetést, a tanintézetből való kizárást csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha találnak neki egy másik, befogadó iskolát. A diák átvételét bármelyik intézmény megtagadhatja, akár indoklás nélkül is, befogadó pedig bármilyen típusú, így alapítványi iskola is lehet.