Gyurcsány április végén meneszti Horváthot

Vágólapra másolva!
Április 30-tól felmenti a kormányfő Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, akivel hétfőn reggel négyszemközt tárgyalt parlamenti dolgozószobájában. Az SZDSZ-ben már a koalíciós szakítás is felmerült, de a pártban egyelőre senki nem nyilatkozik, a hétfői egyeztetésekre készülnek. Az SZDSZ a történtek után hétfőn kétszer is tárgyal a koalícióról, a reformok folytatásáról és Horváth Ágnesről.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megköszönte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter munkáját, és április 30-i hatállyal kezdeményezte a felmentését - közölte a kormányfő és a miniszter hétfő reggeli találkozója után Daróczi Dávid kormányszóvivő. Gyurcsány és Horváth a parlementben tárgyaltak, mintegy háromnegyed órán keresztül. A kormányfő - a szóvivő szerint - arra kérte a koalíciós pártokat, hogy április 30-ig állapodjanak meg az egészségügyi reform folytatásáról.

Daróczi újságíróknak azt mondta, az egyeztetés négyszemközt zajlott, azon Kóka János SZDSZ-elnök nem vett részt. Gyurcsány és Kóka szombat óta - amikor a miniszterelnök bejelentette, hogy kezdeményezi a miniszter felmentését - nem tárgyaltak egymással. A kormányfő a szombati MSZP-s pártértekezleten többször bírálta a liberálisokat, többek között azt mondta, tartalmi és személyi változtatásokra is szükség van az egészségügyi reformmal kapcsolatban.

"Gyurcsány Ferenc döntése, mellyel egyoldalúan, koalíciós egyeztetés nélkül meneszti a kormányprogramot végrehajtó Horváth Ágnes egészségügyi minisztert az SZDSZ számára elfogadhatatlan" - reagált közleményben egy félórával később a kisebbik koalíciós párt. Az SZDSZ hétfőn kétszer is egyeztet arról, hogy milyen lépéssel válaszoljon a kormányfő kijelentéseire: reggel a párt parlamenti frakciója ülésezik, a parlamenti szavazások után az ügyvivői testület és a képviselőcsoport közös ülést tart.

A távirati iroda úgy tudta: Gyurcsány Ferenc szombaton reggel felhívta Kóka Jánost és Horváth Ágnest, hogy közölje velük, milyen bejelentést készül tenni az MSZP országos pártértekezletén, a szabad demokraták közleményében használt megfogalmazást azonban az indokolja, hogy ezt a gesztust az SZDSZ önmagában nem minősíti "egyeztetésnek", ugyanakkor viszont egyoldalúnak tekinti. Az MTI információi szerint az SZDSZ vezető politikusaival a kormányfő már szerdán közölte a szándékát, de akkor arról nem beszéltek, hogy az egészségügyi miniszter távozását szombaton már be is jelenti a miniszterelnök.

Azt sem az MSZP, sem az SZDSZ politikusai nem tudták megmondani, hogy mikor tartanak koalíciós egyeztetést. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint "először ki kell alakítanunk a saját álláspontunkat, és utána kereshetünk egy időpontot", az MSZP szóvivője, Nyakó István viszont azt mondta az [origo]-nak: akár már hétfőn tárgyalhatnak egymással. "Úgyis találkozunk a parlamentben" - tette hozzá Nyakó.

A közös kormányzás alapkérdései

"Az SZDSZ nem gondolkozik a koalícióból való kilépésen, de előállítható olyan helyzet is" - fogalmazott Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke a Kossuth Rádiónak adott interjújában. Szerinte még korai a kisebbségi kormányzással kapcsolatos találgatás.

Nem személyi, hanem tartalmi kérdésekről van szó, a reformok és a közös kormányzás alapkérdéseiről - mondta Gulyás a Kossuth Rádiónak. A politikus élesen bírálta Gyurcsány eljárását az egészségügyi miniszterrel kapcsolatban. Szerinte a kényes politikai légkörben nem szerencsés lépés, hogy Gyurcsány Ferenc lényegében egyeztetés nélkül állítaná fel Horváth Ágnest.

"Pontosan tudom, hogy volna igény arra, hogy a koalíció szakadjon" - mondta hétfőn reggel a Nap-kelte adásában Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese. Hozzátette azonban, szerinte a koalíció fenn fog maradni 2010-ig, mert mindkét pártnak ez az érdeke. Ehhez persze lehet, hogy néhány politikai célon változtatni kell - mondta Juhász.

Horn picsázása élezte a helyzetet

A koalíciós pártok közötti konfliktus a népszavazási vereséget követően akkor vált nyilvánvalóvá, amikor Mesterházy Attila, a MSZP harmadik hullám platformjának vezetője szerdán kimondta: újra kell tárgyalni a koalíciós szerződést. A politikus a kisebbségi kormányzás lehetőségét is felvetette.

Mesterházy a konfliktus okaként említette, hogy Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős SZDSZ államtitkár a népszavazás éjszakáján a kormányfőt és az MSZP-t becsmérlő kijelentést tett. A szocialisták nehezményezték azt is, hogy az MSZP egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatos terveire - a pénztárak maradjanak állami tulajdonban, abban ne jelenhessen meg a magántőke -, Kóka János március 19-én azt mondta: ha nincs reform, értelmetlen a koalíció.