Szakítás, békülés vagy Medgyessy-effektus? - forgatókönyvek a kormányválságra

Vágólapra másolva!
Kölcsönös előnyökön alapuló gyors békülés, a régóta ígérgetett szakítás végrehajtása vagy a Medgyessy bukásánál már megtapasztalt lehengerlés - az [origo] számba vette a koalíciós válság néhány lehetséges kimenetelét. A konfliktust az okozta, hogy a miniszterelnök kezdeményezte a liberális egészségügyi miniszter menesztését, amit azonban a koalíciós partner nem hajlandó elfogadni.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ ugyan határozottan reagált Gyurcsány Ferenc szombati bejelentésére, de az is nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök csak óriási presztízsveszteség árán táncolhatna vissza a helyzetből, amelyet saját maga állított elő. Így valójában nincs is túl sok lehetséges megoldása a koalíciós válságnak. Az alábbiakban végigvesszük a legnyilvánvalóbb forgatókönyveket.

Békülés

Az egyik lehetséges megoldás, hogy az SZDSZ elfogadja Gyurcsány döntését és új egészségügyi minisztert jelöl. Ebbe nyilván csak úgy menne bele, ha cserébe ki tud alkudni valamit. Kérdés, hogy mi lenne ez, ugyanis a népszavazás óta a szocialistáknak láthatóan egyre inkább elmegy a kedvük az egészségbiztosítás magánosításától, pedig már előtte is jóval kevesebbet voltak hajlandók ebben elfogadni, mint amennyit a szabad demokraták szerették volna.

A békülés lehetséges módja, hogy tárcacsere történik, az SZDSZ átadja az egészségügyet az MSZP-nek, cserébe valamilyen fontos területért. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy mindketten győztesként állíthatnák be magukat, vagy legalábbis megpróbálhatják.

Szakadás

A koalíciós viták során az SZDSZ már annyiszor ijesztgetett a szakítással, hogy ennek a fenyegetésnek az éle megkopott, de most talán a szokásosnál nagyobb az esélye annak, hogy a liberálisok kilépnek. Ha a szabad demokraták így döntenek, akkor az még mindig nem jelenti a Gyurcsány-kormány végét, a szocialisták ugyanis kisebbségben kormányozhatnának tovább, külső SZDSZ-es támogatással. Ez azonban még inkább erősíthetné a szabad demokraták alkupozícióját, ugyanis az MSZP-nek minden egyes parlamenti döntéshez meg kellene szereznie előtte a liberálisok támogatását.

Kisegíthetné persze Gyurcsányt az MDF is, ők azonban közölték, hogy nem támogatnák a szocialisták további kormányzását se belülről, se kívülről.

Medgyessy-effektus

A miniszterelnök szombati beszédében óvta az elemzőket attól, hogy párhuzamot vonjanak a 2004-es kormányválság és a mostani helyzet között, a hasonlóságok azonban tényleg szembetűnőek. Medgyessy bukásának közvetlen kiváltó oka is az volt, hogy ki akart rúgni egy liberális minisztert (Csillag Istvánt, a gazdasági tárca éléről), az SZDSZ azonban ezt nem engedte, majd pár nap leforgása alatt a szocialista vezetéssel együttműködve miniszterelnököt cserélt.

Vannak azonban különbségek is jócskán. Gyurcsány az MSZP elnöke, míg Medgyessy még csak nem is volt tagja a pártnak. A szombati pártértekezleten a miniszterelnök-pártelnök rá is játszott az MSZP-tagságban meglévő SZDSZ-ellenes érzelmekre, ami nagyon jó fogadtatást kapott, így ezek után legalábbis rosszul venné ki magát, ha a szocialisták a liberálisokkal összefogva fúrnák meg őt.

Ráadásul a szabad demokraták is jóval összeszedettebbek voltak 2004-ben, mint most. A pártot hetek óta a tavalyi elnökválasztáson történt szabálytalanságok miatti csalásgyanú lengi körül, így Kóka János elnöki pozíciója mindennek nevezhető, csak stabilnak nem, amivel nyilván tisztában vannak az MSZP-ben is.