Majtényi László lett az ORTT elnöke

Vágólapra másolva!
A korábbi adatvédelmi ombudsmant, Majtényi László választotta meg az Országgyűlés az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének.
Vágólapra másolva!

Majtényi László korábbi adatvédelmi biztost választotta meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének az Országgyűlés 199 igen, 5 nem szavazattal, 126 tartózkodással. Majtényit Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javasolta a posztra.

A testület tagjainak Ladvánszky Györgyöt (MSZP) 330 igen, egy nem és három tartózkodással, Szalai Annamáriát (Fidesz) 274 igen, 7 nem és 34 tartózkodás mellett, Tímár Jánost (SZDSZ) 332 igennel, egy ellenszavazattal és két tartózkodás mellett, Tirts Tamást (KDNP) 326 igen, két nem és négy tartózkodással, valamint Wéber Jánost (MDF) 332 igennel, két ellenszavazattal és két tartózkodással választották meg a testület tagjának.

Majtényi László 1950. november 30-án született Budapesten. Jogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, a Pécsi Tudományegyetem docense. Három gyermeke és négy unokája van, felesége legfelsőbb bírósági bíró. 1995 és 2001 között adatvédelmi biztos volt.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezései értelmében, míg a médiahatóság egy-egy tagját a parlamenti frakciók jelölik, addig az ORTT elnökét az államfő és a miniszterelnök közösen nevezi meg. Az ORTT elnökét és tagjait az Országgyűlés választja meg, egyszerű többséggel. Mindannyiuk hivatali ideje négy év, amely alatt nem visszahívhatóak.