Délután összedugja fejét az MSZP és az SZDSZ

Vágólapra másolva!
A szabad demokrata miniszterek lemondásának technikai lebonyolításáról egyeztet délután az MSZP és az SZDSZ. A kisebbik koalíciós partner hétfőn döntött úgy, hogy visszahívja minisztereit a kormányból, miután a miniszterelnök kirúgta az egészségügyi minisztert.
Vágólapra másolva!

Délután egyeztet az MSZP és az SZDSZ arról, hogy technikailag hogyan bonyolítható le a kisebbik koalíciós párt minisztereinek lemondása. Az SZDSZ-es tárcavezetők április 30.-ával távoznának a párt Ügyvivő Testületének (ÜT) hétfő esti döntése értelmében. Az ÜT az SZDSZ-es parlamenti frakció javaslatára döntött arról, hogy a párt kivonul a koalícióból.

A döntést Kóka János pártelnök jelentette be, aki közölte azt is, hogy nem számít előre hozott választásokra a döntés nyomán, szerinte az MSZP képes lesz kisebbségi kormányzásra. Az SZDSZ hamarosan rendkívüli küldöttgyűlést hív össze, melyen a tisztújításról döntenek. Az elnök javasolni fogja, hogy a gyűlés napirendjébe vegyék fel a miniszterek koalícióból való kilépésének kérdését is.

A szabad demokraták lépését az váltotta ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfő reggel hivatalosan is menesztette Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert. A kormányfő a szombati MSZP-s pártértekezleten jelentette be, hogy szerinte új egészségügyi miniszterre van szükség. Gyurcsány április 30.-i hatállyal mondott fel a tárcavezetőnek.

A koalíciós szakításhoz Horváth kirúgása vezetett, de a koalíción már a március 9-i népszavazást követően jelentkeztek repedések. Gyurcsány közvetlenül a népszavazás után még tagadta, hogy kormányátalakításra készülne, de a szocialista pártban ekkor már az a vélekedés alakult ki, hogy változtatni kell a reformok menetén, vissza kell vonni az egészségbiztosítási törvényt - vagy legalább kizárni a pénztárakból a magántőkét - és meg kell szabadulni a népszerűtlen intézkedések szimbolikus alakjától, Horváth Ágnestől.

A koalíciós konfliktust Mesterházy Attila, a MSZP harmadik hullám platformjának vezetője tette nyílttá múlt szerdán, amikor kimondta: újra kell tárgyalni a koalíciós szerződést, és felvetette a kisebbségi kormányzás lehetőségét. Gyurcsány a szombati pártértekezleten - amellett, hogy maga is bírálta a szabad demokratákat - nyugalomra intette mindkét párt politikusait, de kijelentette: a koalíciós szerződés nem szentírás.

Az SZDSZ március 19.-én tett nehezen visszavonható lépést, amikor Kóka János úgy reagált az MSZP-től érkező üzenetekre: ha nincs reform, értelmetlen a koalíció. A liberális párt politikájának ugyanis egyik legjelentősebb eleme volt az egészségügy átalakítása. Kóka erre is építette a koalíció felmondását bejelentő sajtótájékoztatóját, amikor azt mondta: az SZDSZ-nek nincs maradása, mert Gyurcsány Ferenc kormányfő hátat fordított a reformoknak.