Gyurcsány szerint a kormány nem lesz "béna kacsa"

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint a kisebbségi kormányzás ideje alatt sem lesz müködésképtelen kabinetje. Gyurcsány Ferenc többek között a kormány további kilátásairól és lehetőségeiről is beszélt szerdán reggel a közszolgálati televizió Nap-kelte című műsorában.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc szerint kisebbségi kormányzás esetén sem lesz kabinetje "béna kacsa". A miniszterelnök erről szerda reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt. Mint mondta, továbbra is aktív, cselekvő politikát folytatnak, sok jó kezdeményezéssel. Hozzátette: tartani fogják a kormányprogramot és a konvergenciaprogramot is.

Elképzelése szerint korábban kezdik az egyeztetéseket a tervezett intézkedésekről, és több egyeztetés lesz az összes ellenzéki párttal, köztük az SZDSZ-szel is. Gyurcsány arra is emlékeztetett, hogy a szakmai kérdésekben az elmúlt években is sokszor szavaztak együtt a kormánypártok és az ellenzék, az MDF pedig a reformtörvények egy részét is támogatta.

Eleve elrendelve

A kormányfő az interjúban megerősítette az MTI keddi információját, amely szerint a koalíciós egyeztetésen Kóka János egyértelművé tette, semmiképpen nem maradnak a koalícióban. Gyurcsány elmondta, hogy az SZDSZ akkor is kilépett volna, ha az MSZP az Országgyűlésben kezdeményezi a pénztártörvény módosítását .

A kormányfő arra a kérdésre, mondott-e olyat a hétfői elnökségi ülésen, hogy ha ő az akadálya a koalíció fennmaradásának, akkor félreáll, azt válaszolta: soha nem mondott mást. "Az első perctől azt mondom, hogy ebben személyes érdekeim nincsenek. Gyurcsány Ferencnek azt kell tennie, ami a kormányzás érdeke. Ha a kormányzásnak az az érdeke, hogy a miniszterelnök maradjon, amiről a kormánypártok dönthetnek, akkor marad, ha nem, akkor menni kell" - fogalmazott.

A kormányfő kitért arra: társadalmilag és politikailag is egyensúlyt kell találni, mert az emberek elfáradtak, lassabb tempót szeretnének. "Reformpolitika kell, de felelős reformpolitika" - hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint a hegyre fel lehet menni szemben a gerinccel, de arra nem sokan követik őket, de meg lehet próbálni ugyanezt körben, a szerpentinen is.