Április 20-a körül adja át az SZDSZ a tárcákat

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ miniszterei a szerdai kormányülésen hivatalosan is bejelentették távozásukat - közölte a kormányszóvivő, aki azt is elmondta, hogy a szabad demokraták a koalíciós szerződés felmondásáig saját maguk is jelölhetik a lemondott miniszterek utódait. A délutáni kormányszóviői tájékoztatón április 20-át jelölték meg a tárcák tényleges átadásának dátumaként.
Vágólapra másolva!

Április vége előtt, április 20-a körül történik meg a szabad demokrata miniszterek által vezetett minisztériumok átadás-átvétele - közölte Budai Bernadett a szerdai budapesti kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Ennek technikai lebonyolításáról annyit mondott, hogy ezek a minisztercserék sem különböznek a tárcák élén történt korábbi váltásoktól.

Arra a kérdésére, miszerint kapnak-e végkielégítést a távozó miniszterek, a kormányszóvivő elmondta: olyan állami vezető, aki egy évnél kevesebbet töltött beosztásában, nem kaphat végkielégítést. Aki egy és három év közötti hivatali idővel rendelkezik, felmentés esetén háromhavi, lemondás esetén másfél havi végkielégítésben részesül. Három évnél hosszabb hivatali idő esetén felmondásnál hat-, lemondásnál háromhavi összeget kap az állami vezető - tette hozzá Budai.

A kormányszóvivő hozzátette, hogy például Horváth Ágnes egészségügyi miniszter hivatali idejébe nem csak a miniszterséggel töltött idő számít bele, mert a politikus korábban államtitkár volt, és az a poszt is állami vezetői beosztásnak számít. "A miniszterelnök felkérte a távozó minisztereket, hogy a következő egy hónapban már ne hozzanak olyan döntéseket, ne írjanak alá olyan dokumentumokat, amelyeknek hosszú távú következményei vannak" - mondta Budai.

Gyurcsánynak is szóltak

Gyurcsány Ferenc kérdésére a szerdai kormányülésen a szabad demokrata miniszterek hivatalosan is megerősítették, hogy április 30-án távoznak a kormányból - közölte szerdán kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és Kákosy Csaba gazdasági tárcavezető is megerősítette, hogy április 30-ával távozik a kormányból.

A szóvivő hozzátette: a kormányfő tudomásul vette döntésüket, és tartja magát a koalíciós szerződéshez, vagyis amíg az SZDSZ nem mondja fel ezt a megállapodást, addig várja, hogy a szabad demokraták jelöljenek utódokat a megüresedő posztokra.

A kormányszóvivő arra is kitért: a miniszterelnök felkérte a szabad demokrata tárcavezetőket, hogy kezdjék meg az átadás-átvételi folyamatot, és ne hozzanak olyan döntéseket, amelyeknek hosszú távú következményei vannak. Daróczi szerint Horn Gábor a kormányülésen azt közölte, hogy az SZDSZ a kormányban és a parlamentben is folytatja a munkát április 30-ig, hétfői távolmaradásuk csak egy gesztus volt.