Vágólapra másolva!
Megsértette egy vidéki iskola egy tanárnőjével szemben az egyenlő bánásmód követelményét, állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A tanárnőt állítása szerint azért rúgták ki, mert a szintén az iskolánál tanító férje és az igazgató között nézeteltérés támadt, amit később ugyan rendeztek, de a feleségen csattant az ostor.
Vágólapra másolva!

Egy vidéki iskola magyar, orosz, népművelés és drámapedagógus szakos tanárnője azzal fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), hogy munkáltatója részéről hátrányos megkülönböztetés érte. A hatóság megalapozottnak találta a panaszt.

A tanárnő szerint azt követően került hátrányos helyzetbe, hogy a szintén az iskolában tanító férje és az iskolaigazgató között nézeteltérés támadt. A férj szintén az EBH-hoz fordult az iskolával szemben. Az eljárást azonban megszüntették, mert az Oktatásügyi Közvetítő Szolgálat közreműködésével a felek végül megállapodtak, és így a férj visszavonta kérelmét. A feleség szerint a nézeteltérés miatt végül őt érték sérelmek, ugyanis az iskola elbocsátotta.

Összesen három tanártól váltak meg létszámleépítésre hivatkozva, a tanárnő szerint viszont az ő elbocsátásához nyilvánvalóan hozzájárult férje korábbi vitája, illetve az ő eltérő szakmai véleménye. A tanárnő ezt azzal támasztotta alá, hogy ő volt az iskolában az egyedüli drámapedagógia oktatására jogosító szakképesítéssel rendelkező tanár, illetve az iskolában nem volt elegendő magyar szakos tanár a felső tagozat 7. és 8. osztályában, mégis tőle váltak meg. Emellett hivatkozott arra is, hogy 3 gyermeke van.

Több tanár is nyilatkozott ugyanakkor arról, hogy a tanárnőt láthatóan megviselték a férje és az igazgató közötti viták, ami már a munkáján is érződött, oktatási és fegyelmezési problémák adódtak óráin.

Az EBH megállapította, hogy a férj és az iskolaigazgató közötti konfliktus olyan komoly volt, hogy mindkettőjüknél súlyos egészségi problémákat okozott. A hatóság szerint ebből következik, hogy a feleség zaklatottá vált a közös munkahelyen, és a probléma feloldására az igazgató semmilyen intézkedést nem tett, ehelyett elbocsátotta az asszonyt. Az EBH nem fogadta el az igazgató védekezését, miszerint kifogások merültek fel a tanárnővel szemben, miután a problémák az iskolaigazgató és a férj közötti konfliktus után jelentkeztek. Az EBH szerint az intézmény vezetője azt sem tudta bizonyítani, hogy nem a konfliktus miatt érte hátrányos megkülönböztetés a tanárnőt.

Az EBH márciusi határozatában eltiltotta az igazgatót a jogsértő magatartás további folytatásától, és a határozat nyilvánosságra hozatala mellett döntött.