Kártérítés jár a műegyetemi tűzben meghalt tűzoltók szüleinek

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Munkaügyi Bíróság első fokon milliós nagyságrendű nem vagyoni kártérítést ítélt meg a műegyetemi tűzben meghalt két tűzoltó szüleinek. A harmadik áldozat perében áprilisban várható döntés. A katasztrófavédelem nem nyújt be fellebbezést.
Vágólapra másolva!

Az áldozatok családtagjai azért indítottak munkaügyi kártérítési pert, mert a munkáltató által kötött élet- és balesetbiztosításon túl a katasztrófavédelem elutasította a további kárigényt - közölte Duda Attila, a családtagok ügyvédje, megjegyezve, a biztosító 2,5 millió forintot fizetett a szülőknek. A tárgyalás során a katasztrófavédelem arra hivatkozott, hogy a biztosító az összes jogszerű igényt megtérítette. Az ügyvéd elmondta, a bíróság még januárban határozott úgy, hogy jelentős nem vagyoni kártérítés illeti a tűzoltók szüleit.

Az MTI úgy értesült, hogy az édesanyák 8-8 millió forint, az édesapák 7-7 millió forint nem vagyoni kártérítést kaptak. A megítélt összegből levonják a biztosítás alapján fizetett 2,5 millió forintot. A szülők havi járadékra is jogosultak az elhunyt tűzoltók kiesett jövedelmének pótlására. A katasztrófavédelem tudomásul vette az ítéletet és kifizeti a kártérítést.

A három tűzoltó, Horváth Ákos hadnagy, Reppmann Károly hadnagy és Pintér Gábor főhadnagy 2006. augusztus 8-án a budapesti Műegyetem központi épülete pincéjében lévő lőtéren keletkezett tűz oltásában vett részt. A tűzoltók halálát az okozta, hogy a pincében lévő lőtéren a sűrű fekete füstben eltévedtek, légzőkészülékükből pedig kifogyott a levegő, és megfulladtak. Az oltás közben hét másik tűzoltó füstmérgezést kapott.