Kuncze: Működhet a kisebbségi kormányzás

Vágólapra másolva!
Kuncze Gábor szerint működőképes lehet a kisebbségi kormányzás, a liberális párt képviselői támogatni fogják azokat a előterjesztéseket, amelyek javítanak az ország helyzetén; az SZDSZ korábbi elnöke erről csütörtökön beszélt Szegeden.
Vágólapra másolva!

A szegedi Közéleti Kávéház beszélgetésén a liberális országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az MSZP-ben már korábban foglalkoztak a kisebbségi kormányzás gondolatával, "ez egy előre bekészített csomag volt."

"A miniszterelnök úr szombati beszédét megelőzően két héttel hallottam fontos szocialista politikustól, hogy tulajdonképpen a legjobb az lenne, ha ők kisebbségben kormányoznának az SZDSZ külső támogatásával" - mondta. Hozzátette: rá néhány napra más vezető MSZP-s politikustól is hallotta ugyanezt.

Kuncze Gábor úgy fogalmazott, szerinte "az MSZP-n belül ez a gondolat érett, pörgött", de a szocialisták nem gondolták végig, mert maguknak sem hitték el, hogy bekövetkezhet.

Az SZDSZ a miniszterelnök Horváth Ágnes menesztését bejelentő szavaira higgadtan reagált, mert felkínálta a további tárgyalások lehetőségét, a hétfő reggeli végleges döntés azonban kényszerhelyzetbe hozta a liberális pártot - tudatta a politikus.

A korábbi MSZP-SZDSZ koalíciók életében is voltak konfliktusok, kemény viták, de végül mindig született valamiféle kompromisszum. A jelen helyzetben azonban még a kemény vita kirobbanása előtt megtörtént az a lépés, amire csak akkor lett volna szükség, ha nem sikerül megegyezésre jutni - mondta a volt pártelnök.

A szocialisták nagyon hősiesen támogatták a konvergencia program végrehajtását, de a népszavazást követően "elfogyott minden akarat, bátorság, és most mindenben meg akarnak állni" - fogalmazott Kuncze Gábor.

Az SZDSZ nyugodt, higgadt, elvi politizálással vissza tud szerezni annyit támogatói közül, amennyi a következő választás után is biztosíthatja helyét a magyar politikai életben - mondta a politikus, aki a ma úgy tervezi, 2010-ben nem indul el az országgyűlési képviselői posztért.