Hétfőtől ismét sztrájkol a VDSzSz

Vágólapra másolva!
Hétfőtől újra sztrájkolnak a VDSzSz tagjai - közölte vasárnap Gaskó István. Mivel vasárnap délután a BKV-nak sem sikerült megegyeznie a szakszervezetekkel, így hétfőn teljesen megbénul a közlekedés az egész országban.
Vágólapra másolva!

Nem született megállapodás a vasárnap délutáni egyeztetésen a sztrájkkövetelésről és a még elégséges szolgáltatásról, így hétfőn nulla órától ismét határozatlan idejű sztrájkba kezd a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) - jelentette be vasárnap Gaskó István a szakszervezet elnöke.

A MÁV megítélése szerint a szakszervezet által ajánlott vonalanként naponta este és reggel 1-1 vonatpár, illetve az elővárosban további 20 vonat közlekedtetése elégtelen, főként akkor, ha Budapesten a városi közlekedésben is munkabeszüntetés lesz. A vasúttársaság fontolóra veszi újabb jogi lépés megtételét, a közszolgáltatás nem teljesítése miatt.

Az érdekképviselet nem enged követeléseiből, vagyis részt kíván a dolgozóknak MÁV-Cargo bevételéből, és 10 százalékos bérfejlesztést kér a MÁV-ból kiszervezett egységek (például a személyszállítást végző MÁV Start) dolgozóinak. Fenntartják a március közepén ismertetett követeléseket is: a növekvő infláció miatt nagyobb általános bérfejlesztést szeretnének, valamint tiltakoznak a szárnyvonalak tervezett bezárása ellen.

Gaskó szerint a vasutasok "politikai büntetés" alatt állnak. Azt mondta, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumból megüzenték nekik, azért nem engednek a követeléseiknek, mert határozottan kiálltak az egészségbiztosítás átalakítása ellen. A szakszervezeti vezető szerint követeléseik - szemben a MÁV állításával - reálisak és teljesíthetők - amit az is mutat, hogy a MÁV Start-nál egyszer már majdnem létrejött egy megegyezés, amit azonban az anyacég utasítására visszavontak.

Ahogy korábban, most sem sikerült megállapodni a még elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban. Gaskó szerint ezért a MÁV vezetése a felelős, mert nem fogadta el a szakszervezet ajánlatát, pedig az még nagyvonalúbb volt, mint amit az érvényben lévő, 1995-ös megállapodás előír. A VDSzSz úgy véli, a sztrájk támogatottsága nem lesz kisebb, sőt, talán nagyobb is lesz, mint a legutóbbi alkalmakkor, és elég nagy a szervezetségük ahoz, hogy megbénítsák Budapest és a nagyobb központok közlekedését.

A hétfőre meghirdetett BKV sztrájkról szólva Gaskó előbb azt mondta, hogy a két szakszervezet sztrájkjának egybeesése véletlen. Később kérdésre válaszolva elismerte, hogy amikor kiderült, mindkét munkabeszüntetést hétfőre tervezik, voltak konzultációk a szakszervezetek között. Gaskó úgy fogalmazott, a két sztrájk erősíti egymást. "Soha nem látott bénultság alakul ki országszerte és Budapesten" - fogalmazott a VDSzSz elnöke, aki hozzátette: ők ennek ellenére szerették volna elkerülni a káoszt, de nem tehetnek mást, mint sztrájkolnak.

A BKV-nál sem született megállapodás. A közlekedési társaság szakszervezetei vasárnap délután szintén elutasították a BKV vezetőségének ajánlatát, így a VDSzSz mellett a BKV munkavállalói is sztrájkba lépnek. A közlekedési vállalat dolgozói hétfőn 13 óráig szüntetik be a munkát.

A MÁV szerint kiszámíthatatlan, míg a GYSEV Zrt. vonalain (Győr-Sopron, Sopron-Szombathely és Szombathely-Szentgotthárd) folyamatos lesz a közlekedés, de késések előfordulhatnak a sztrájk alatt.