Átvizsgálja a rendőrséget a kisebbségi ombudsman

Vágólapra másolva!
Átvilágítja a rendőrséget a kisebbségi ombudsman abból a szempontból, hogyan viszonyulnak a rendőrök a kisebbségekhez. Vizsgálják majd az igazoltatási gyakorlatot, de azt is, a kisebbséghez tartozókat felveszik-e a rendőrség soraiba.
Vágólapra másolva!

Átfogó vizsgálatot indít a rendőrség és a kisebbségek kapcsolatáról a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa. A kisebbségi ombudsman, Kállai Ernő elmondta: vizsgálják majd, mennyire felkészült a rendőrség a kisebbségi csoportok közötti konfliktusok kezelésére, és rendelkeznek-e a rendőrök ehhez kellő ismeretekkel. Kíváncsiak többek között a rendszerváltozás óta eltelt időszak toborzási gyakorlatára, a vezetők, parancsnokok kiválasztására, az igazoltatási gyakorlatra, valamint a kisebbségi nyelvek használatának lehetőségére.

Az eredményeket, és az ennek alapján megfogalmazott javaslatokat várhatóan ősszel teszik közzé. A rendőrségnek nem feladata a társadalmi problémák megoldása, csakis az a teendőjük, hogy a törvényeknek megfelelően járjanak el adott esetekben - tette hozzá az ombudsman. Kállai Ernő megjegyezte: néhány éve több száz tiszt és tiszthelyettes roma népismereti és nyelvi képzésen vett részt, ha ennek pozitív hatása bizonyítható lesz a vizsgálat során, akkor javasolni fogja hasonló tanfolyamok tartását.