Sólyom László köztársasági elnök pénteki találkozójukon megkérdezte Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy a pártja készen áll-e a kormányzásra. A válasz igen volt. Orbán Viktor szerint Magyarország érdeke előre hozott választást fog majd kikényszeríteni.

Magyarország érdeke az előre hozott választás - mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök pénteken Budapesten újságíróknak, miután Sólyom László köztársasági elnökkel a koalíciós válságról konzultált. Az egyre mélyülő gazdasági és szociális válság kezelésére a koalíciós kormány alkalmatlan, a kisebbségi kormány még inkább: többségi kormányra van szükség - közölte a Fidesz elnöke. Szerinte ez elsősorban nem parlamenti többséget, hanem népi támogatást jelent.    
   
"Ha akarjuk, ha nem, ha kerülgetjük, ha nem, ha tetszik ez a kormánykoalíciónak, ha nem, Magyarország érdeke az előre hozott választásokat ki fogja kényszeríteni" - fogalmazott a fideszes politikus. Kitért arra is, hogy ez nem közjogi értelemben fog megtörténni, hanem "előáll olyan szituáció", ami ezt kikényszeríti.
   
Arra a kérdésre, hogy ez alkotmányos úton miként oldható meg, az ellenzéki vezető azt mondta, egyelőre sehogy, csak a parlament feloszlatásával. Hogy a parlamenti többség erre hajlandó-e vagy sem, erre nem tudok válaszolni, mert én a parlamenti kisebbséghez tartozom - tette hozzá.
   
Orbán elmondta, hogy a köztársasági elnök megkérdezte tőle: a Fidesz felkészült-e a kormányzásra, mire ő határozott igennel válaszolt.
   
Az újságíróknak adott tájékoztatás során a Fidesz elnökét megkérdezték, gondolkodik-e pártja árnyékkormány felállításáról. Orbán Viktor erre azt válaszolta, hogy "az árnyékkormánynak árnyékminiszterei vannak, azok ülnek valahol, az árnyékszéken. Ez nem működik." 
   
Sólyom László köztársasági elnök hétfőn jelentette be, hogy a következő napokban találkozni fog a parlamenti pártok vezetőivel, mivel személyesen kíván tájékozódni a kialakult koalíciós válságról. Az államfő elsőként szerdán Gyurcsány Ferenccel, miniszterelnökkel, szocialista pártelnökkel találkozott, őt Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke követte. A köztársasági elnök Orbán Viktor után pénteken Dávid Ibolyával, az MDF vezetőjével is konzultál, majd hétfőn Kóka Jánost, az SZDSZ elnökét fogadja.