Előállt az egykulcsos adó részleteivel az MDF

Vágólapra másolva!
Adóamnesztiát, egykulcsos szja-t, háromkulcsos áfát javasol adóprogramjában az MDF. Herényi Károly frakcióvezető a parlamentben jelentette be, hogy pártja az adócsomaggal kezdi programjának ismertetését: az MDF hétszázalékos járulékcsökkentést szeretne, és még mindig eltörölné az örökösödési illetéket. A pénzügyminiszter szerint lehet tárgyalni a javaslatokról, de az egyensúly fenntartása a legfontosabb.
Vágólapra másolva!

"Gyakorlatilag megszűnt a kormányzás" - bírálta az adóreform mögül kihátráló Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Herényi azt mondta, a kormányfő részben jogosan mondta azt, hogy a pártoknak nincsen programjuk, de hozzátette, az MDF a következő hónapokban nyilvánosságra hozza programját, elsőként a "nemzeti adóprogram" névre keresztelt javaslatait.

Az MDF azt javasolja, a kormány hirdessen egyszeri adóamnesztiát, vagyis tegye lehetővé, hogy egy megadott határidőig egyszeri, 10 százalékos adó befizetése mellett mindenki legalizálhassa eltitkolt jövedelmeit és abból szerzett vagyontárgyait. Herényi azt mondta., továbbra is egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadót (szja), illetve háromkulcsos - 5, 12 és 25 százalékos - forgalmi adót (áfa) javasolnak. Az élelmiszereket a 12 százalékos sávba sorolnák, ezzel csökkentve a fogyasztói árakat.

A versenyképesség javítása érdekében az MDF 7 százalékkal csökkentené a munkáltatói járulékokat, illetve megszüntetné a fix összegű egészségügyi hozzájárulást. Továbbra is fenntartják azt a korábbi javaslatukat, hogy töröljék el az - MDF által haláladónak nevezett örökösödési illetéket.

A kormány részéről Veres János pénzügyminiszter reagált, aki szerint nem tisztázott, hogy az MDF javaslatai megfelelnek-e az egyensúly fenntartásának követelményének. Veres úgy számol, a 7 százalékos járulékcsökkentés biztosan nem illeszthető bele az egyensúlyi politikába, mert az - a pénzügyminiszter számításai szerint - 450 milliárdot venne ki a kasszából.

A kormány és az MSZP továbbra sem támogatja az egykulcsos adó bevezetését, mert az szerintük csak a magasabb jövedelműeknek kedvez. Nem tartják kivitelezhetőnek az örökösödési illeték eltörlését sem, de Veres szerint hajlandóak megfontolni, hogy bizonyos rokonsági fokon vagy egy bizonyos értékhatárig eltekintsenek tőle. A pénzügyminiszter azt mondta, érdemes tárgyalni az MDF javaslatairól, de arra szerinte nem a plenáris ülés a legjobb helyszín, inkább háttéregyeztetéseket javasolt.