Vizsgálja az ombudsman a péntek esti oszlatást

Vágólapra másolva!
Hivatalból vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a pénteki jegyirodás tüntetéseket követő be nem jelentett demonstrációkkal kapcsolatban. Az ombudsman szerint ugyanis többek között a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítás szabadságával, illetve a megalázó bánásmód tilalmával összefüggő visszásságok is felmerültek.
Vágólapra másolva!

Vizsgálja a gyülekezési jog érvényesülését a pénteki budapesti tüntetésekkel kapcsilatban az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, mert úgy véli, hogy nem zárhatók ki visszásságok.

Szabó Máté szerint a Hollán Ernő utcai jegyiroda elé bejelentett demonstrációk során munkatársai nem észleltek olyan körülményt, amely a gyülekezési jog sérelmére utalt volna. Ám az azt követő demonstrációsorozaton már nem zárhatók ki visszásságok, amelyek a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítás szabadságával, a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, illetve az előállítások során az embertelen és megalázó bánásmód tilalmával, valamint a panasz előterjesztéséhez való joggal függenek össze. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezért hivatalból vizsgálatot indított.

A biztos szerint a rendőrség hivatalosan nem vette tudomásul a Kossuth, a Szabadság, a Roosevelt és a Clark Ádám térre szervezett tüntetést, ennek ellenére három helyszínen nem oszlatták fel a demonstrációt, hanem biztosították a gyülekezések területét, majd a Lánchídon átvonult tömeget úgy szólították fel távozásra, hogy az elvonulási útként megjelölt utcát is lezárták.

Az ombudsman szerint hivatalának munkatársai vizsgálták az este folyamán történt előállításokat és a fogva tartás körülményeit. Már beszéltek annak a három kapitányságnak az ügyeletes tisztjével, ahová előállították a tüntetésekről az 59 embert, valamint meghallgatták az elállítottak jelentős részét, akiknek többsége vitatta az előállítás indokát és jogalapját. Szabó Máté a helyszínen szerzett, a rendőrségen kapott és a rendezvények résztvevőitől hallott információk alapján folytatja vizsgálatát.