Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottsághoz fordult a magyar igazságügy-miniszter a leányfalui gázoló megbüntetése érdekében. Draskovics Tibor azt kéri az igazságügyi biztostól, vizsgálja meg, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a Magyarországon elítélt ír férfi letöltse a rá kiszabott börtönbüntetést.
Vágólapra másolva!

Franco Frattinihez, az Európai Bizottság alelnökéhez, igazságügyi biztoshoz fordult Draskovics Tibor igazságügy-miniszter annak érdekében, hogy a 8 éve Leányfalun két gyereket halálra gázoló ír férfi megkezdje a rá jogerősen kiszabott hároméves szabadságvesztést - közölte az igazságügyi minisztérium szerdán.

Tobin Francis Ciarán ír állampolgár 2000. április 9-én Leányfalun a megengedett sebességet túllépve felcsapódott a járdára, és ott elgázolt két kisgyereket. A férfit bűnösnek találták, és három év szabadságvesztésre ítélték, de már ezt megelőzően visszatért hazájába.

"Kérem, hogy szíveskedjék ebben a mind jogilag, mind erkölcsileg elfogadhatatlan ügyben megvizsgálni, hogy az Európai Bizottság milyen intézkedéseket tehet annak érdekében, hogy Tobin Francis Ciarán megkezdhesse méltó büntetésének letöltését, illetve, hogy a jövőben hasonló ügyek ne fordulhassanak elő" - írta Draskovics Tibor Franco Frattininek.

A magyar hatóságok megpróbálták kézbesíteni Tobinnak a büntetés végrehajtásának megkezdésére való felszólítást, ezt azonban az ír Igazságügyi, Egyenlőségi és Jogi Reform Minisztériuma belső jogi akadályokra hivatkozva megtagadta. Magyarország kérte a férfi kiadatását, az ír bíróságok azonban ezt elutasították, mert szerintük Tobin jogszerűen utazott haza, és nem menekült.

Draskovics korábban találkozott ír kollégájával, de nem értek el eredményt az egyeztetéseken. Az [origo] több cikkben is foglalkozott az elmúlt hetekben az ír gázoló ügyével. Betekintettünk az ügy aktáiba is, amelyekből kiderült, hogy a férfi mellett az ír nagykövet is lobbizott, de ő maga is mindent megtett annak érdekében, hogy elkerülje a büntetést. Családi okokra hivatkozva engedték haza Írországba, és bár később visszatért, a magyar hatóságok nem vonták be útlevelét. Az ügy részleteit itt ismerheti meg.