Szerdán eldől a pénteki BKV-sztrájk sorsa

Vágólapra másolva!
Szerdán dől el, hogy a BKV-szakszrvezetek sztrájkolnak-e pénteken, a reggeli egyeztetések nem vezettek eredményre. A szakszervezet a paraméterkönyv visszavonását követeli, a dokumentumot azonban várhatóan a főváros városüzemeltetési bizottsága sem fogadja el. A BKV gazdaságának rendbetételére még nincs megoldás, a kormány nem ad pénzt. A Szonda Ipsos a Népszabadság megbízásából készített felmérése szerint a magyarok kétharmada egyetért ezzel.
Vágólapra másolva!

Szerdán kiderülhet, hogy a BKV-szakszervezetek megtartják-e péntekre tervezett sztrájkjukat. A szakszervezetek a többek között járatritkításokat tervező paraméterkönyv-tervezet teljes visszavonását követelik. Nem született megegyezés a BKV Zrt. vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között szerdán reggel a péntekre tervezett munkabeszüntetésről. Az egyeztetések délután négy órakor folytatódnak - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője.

A sztrájkbizottság szóvivői kedden azt közölték, hogy szerda éjfélig hajlandóak tárgyalni a követelésekről, mert azután már az egész napos sztrájk technikai lebonyolításával akarnak foglalkozni. A szóvivő úgy tudja, több olyan esemény van szerdán, ami befolyásolhatja a tárgyalások kimenetelét: a városüzemeltetési bizottság a BKV székházában tart kihelyezett ülést és értesülései szerint a főváros és a közlekedési cég is egyeztet a kialakult helyzetről.

A főváros is visszadobhatja

A sokat bírált paraméterkönyvet - amint kedden Lakos Imre fővárosi politikus nyilatkozta - feltehetően ismét visszadobja a főváros is. "Jelenlegi formájában elfogadásra alkalmatlan a BKV paraméterkönyve, főmenetrendjének tervezete" - nyilatkozta Lakos, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának elnöke. Az SZDSZ-es politikus szerint a szerdán a testület elé kerülő anyagból hiányzik a főpolgármesteri hivatal szakmai ügyosztályának véleménye, a civilek álláspontja, és a szakszervezetek sem támogatják azt. Hozzátette, hogy ez ügyben értelmes párbeszédre lesz szükség a következő hetekben, míg ismét a szakbizottság elé kerülhet a paraméterkönyv-javaslat.

Lakos részben a sztrájkkal indokolta, hogy nem tartja elfogadhatónak a tervezetet. Hangsúlyozta, azt reméli, hogy a szakszervezetek péntekre meghirdetett sztrájkja, amit részben a paraméterkönyv kapcsán helyeztek kilátásba, még elkerülhető az érdekképviseletekkel folytatandó korrekt egyeztetésekkel. Szerinte nem egy sztrájkfenyegetettség közepette kell súlyos szakmai kérdéseket megoldani. Hozzátette, ehhez szeretnének hozzájárulni azzal, hogy szerdán nem hoznak olyan döntést, amellyel a sztrájkhangulatot tovább szítanák.

Szonda: ellenzik a BKV kisegítését a magyarok

A BKV gazdasági problémáira egyelőre nincs megoldás. A főváros 18.5 milliárd forintot kért segítségül a kormánytól, de a miniszterelnök megtagadta a kérést, és bírálta Demszky Gábor Főpolgármestert. Demszky újabb levelet írt Gyurcsány Ferenc kormányfőnek. Ebben azt írja, nem adományt kérnek, hanem azt szeretnék, hogy a budapestiek által befizetett adót kisebb mértékben vonják el a várostól - írja a Népszabadság.

A Szonda Ipsos a lap megbízásából felmérést készített a BKV-val kapcsolatban. Az országban ezer embert kerestek meg telefonon, és azt kérdezték, a kormánynak adnia kellene-e támogatást a fővárosnak, hogy rendbetegye a közlekedési vállalat gazdálkodását. A megkérdezettek 69 százaléka szerint a kormánynak nem szabad többlettámogatást adnia. A kormánypárti megkérdezettek 83 százaléka, az ellenzékiek és a bizonytalan szavazók kétharmada gondolta így.