Veszélybe kerülhet a szennyvíztisztító Csepelen

Vágólapra másolva!
A XVIII. kerület ellenállásán bukhat a csepeli szennyvíztisztító megépülése - írja a Népszabadság. A kerületi Cséry-telepen kellene megépülnie egy komposztálóműnek, amely nélkül újra kellene tervezni a szennyvíztisztító telep megvalósítását. Ezzel pedig veszélybe kerülhet a 80 milliárdos uniós támogatás. A kerület viszont szívesen felbontaná a komposztálóról szóló szerződést.
Vágólapra másolva!

A főváros hamarosan kiírná a pályázatot egy iszapkomposztálóra, amely a csepeli központi szennyívztisztítóhoz kapcsolódna. A XVIII. kerület azonban, ahol a komposztálónak a tervek szerint helyet adó Cséry-telep található, a legszívesebben újragondolná vagy közös megegyezéssel felbontaná a fővárossal 2003-ban aláírt megállapodását - írja a Népszabadság. A megállapodással a kerület hozzájárult a Cséry-telepi komposztáló létrehozásához.

A csepeli központi szennyvíztisztító 120 milliárdos beruházás, a költségek 65 százalékát az EU állja. A kerület még nem alakította ki a végleges álláspontját a komposztálóval kapcsolatban, de tény: a lakosok nagy része ellenzi. Mester László (MSZP) kerületi polgármester nemrégfen jelezte Hagyó Miklós városüzemeltetési főpolgármester-helyettesnek, hogy szeretnék felülvizsgálni a megállapodást - írja a Népszabadság. A kerületi polgármester azt mondta, az egyoldalú szerződésbontás beláthatatlan következményeit nem vállalnák magukra. Ezért szeretnék, ha közös megegyezéssel bontanák fel a szerződést.

Hagyó Miklós a lapnak ezzel kapcsolatban azt mondta: már megvizsgálták a lehetőségeket, de az uniós előírások - és így az EU-támogatáshoz való hozzájutás - miatt kockázatos lenne minden változtatás. Alternatív megoldás tervezése, új engedélyeztetési eljárások: ezek veszélybe sodornák a befejezést - írja a Népszabadság.