Kőkemény szigort akar a Fidesz

Vágólapra másolva!
Havi beszámolásra kötelezné a kormányt az ország gazdasági helyzetéről a Fidesz, és három év börtönnel fenyegetné a költségvetési adatokat manipulálókat. A párt képviselői köteleznék az államot, hogy 30 napon belül fizesse ki a számláit, de megszigorítanák a büntető törvénykönyvet is: elképzelésük szerint fokozott büntetőjogi védelmet kapnának a gyerekek mellett az idősek is.
Vágólapra másolva!

A költségvetési, államháztartási szabályokat és a büntető törvénykönyvet (Btk.) is több ponton szigorítaná a Fidesz és a KDNP. A két párt képviselői kedden nyújtották be az országgyűlésnek a két törvényjavaslatot, amelyek reményeik szerint többséget kaphatnak a koalíció felbomlása után a parlamentben. Répássy Róbert és Rubovszky György jegyzi a Btk.-módosítást, míg Varga Mihály és Latorcai János A felelős és tisztességes állami magatartásról elnevezésű javaslatot.

Vargáék tervezete értelmében a kormánynak ismét negyedévente kellene előrejelzést készítenie arról, hogy mekkora lesz az uniós követelmények szerint számított hiány. E mellett minden hónap 15. napjáig jelentést kellene készítenie az Országgyűlés számára, amelyben közli, hogy áll a bruttó hazai termék (GDP) az export, az import, a fizetési mérleg és a költségvetés és a társadalombiztosítási alapok hiánya, mennyi az egy keresőre jutó reálbér és a foglalkoztatottak száma és az infláció. Az adatokat nyilvánosságra is kellene hozni.

Az adatközlési kötelezettség megszegését a képviselők büntetőjogilag is szankcionálnák: a Btk. most is ismeri a visszaélés közérdekű adattal vétségét, ami két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel sújtható, de a javaslat szerint akár három évet is kaphatna az elkövető, ha az eltitkolt vagy meghamisított adat az államháztartás körébe tartozik.

Adós, fizess!

A javaslat harmincnapos határidőt szabna a költségvetési szervek számára a befogadott - tehát jogosnak elismert - számlák kifizetésére. A képviselők szerint ugyanis a késedelmes teljesítéssel sokszor maga az állam okozza a vállalkozások csődjét. A költségvetési szerveknek rendszeresen nyilvánosságra kellene hozniuk a 60 napon túli tartozásaik összegét. Ha a tartozás elér egy bizonyos összeget, a kormány, a parlament vagy az önkormányzat biztost rendelhetne ki a pénzügyek rendbetételére.

A tervezet szerint az adóhatóság két és fél hónapon belül (500 ezer forint alatt két hónapon belül) köteles lenne kiutalni a visszaigényelt áfát, illetve hogy az állami beruházások után a vállalkozásoknak csak akkor kell forgalmi adót fizetniük, ha munkájuk után járó ellenértéket már megkapták. Jelenleg ugyanis előfordul, hogy bár az állam egyik szerve nem fizet, az APEH a kiállított számla alapján már követeli az áfát.

Gyerekek és idősek védelmében

"A gyermekkorúak és az időskorúak fokozott büntetőjogi védelme" a deklarált célja a Btk. módosításának. A képviselők szerint a gyerekek és az idősek könnyebben és gyakrabban válnak bűncselekmény áldozataivá, így egy sor bűncselekmény esetében új minősítő körülményt vezetnének be: szigorúbb megítélés alá esne az emberölés, a testi sértés, az emberrablás, a rablás, a kifosztás, a zsarolás és a kényszerítés és a szemérem elleni erőszak, ha 14 év alatti vagy 65 év feletti személy sérelmére követik el.

Répássy és Rubovszky más pontokon is szigorítanák a büntetések kiszabásának és letöltésének szabályait. Elképzelésük szerint azokat a bűnözőket, akik erőszakos bűncselekményt követtek el kiskorú vagy idős ember sérelmére, nem lehetne feltételesen szabadságra helyezni, nem függeszthetnék fel a büntetésük végrehajtását, és nem lehetne próbára bocsátani sem őket.