A főügyészség elutasította a Gyurcsány elleni feljelentést

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen elutasította a főügyészség a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen tett feljelentést. A Civil Jogász Bizottság még márciusban jelentette fel a kormányfőt: a 2006. októberi események kapcsán a gyülekezési szabadság megsértésével és emberölés kísérletével gyanúsították Gyurcsányt.
Vágólapra másolva!

Gyanú és bűncselekmény hiányában elutasította a főügyészség a Civil Jogász Bizottságnak a miniszterelnök ellen még márciusban tett feljelentését - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője csütörtökön a távirati irodával.

Keresztes Imre a Magyar Hírlap információját megerősítve közölte: azért nem indítanak nyomozást a kormányfő ellen, mert nem találtak olyan konkrét adatot, ami azt igazolná, hogy Gyurcsány Ferenc "bármilyen módon részes lenne akár több emberen elkövetett emberölés bűncselekményében, akár gyülekezési szabadság megsértésének bűntettében".

A határozat nem jogerős, a feljelentő a határozat ellen panasszal élhet - tette hozzá. A döntés még a múlt héten született, és a feljelentő ezen a héten vette kézhez a határozatot. A főügyészség vezetője elmondta, azért kettős - egyrészt bűncselekmény, másrészt gyanú hiányában - az elutasítás jogcíme, mert a feljelentésben felbujtói és részesi magatartás szerepelt.

Az ügyészségre március 13-án érkezett meg a Civil Jogász Bizottság feljelentése. A szervezet már korábban bejelentette: a 2006. szeptemberi és októberi események miatt feljelentést tesz a miniszterelnök ellen. Völgyesi Miklós, a bizottság elnöke akkor azt mondta: a miniszterelnököt "a gyülekezési szabadság megsértésének bűntette és sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntette kísérlete bűnrészesként elkövetésének megalapozott gyanúja" miatt jelentik fel.

A feljelentésben a gyülekezési szabadság megsértését azzal indokolták, hogy szerintük Gyurcsány Ferenc tehető felelőssé azért, hogy a Fidesz október 23-i ünnepsége után a rendőrség "összekeverte" a békésen tüntetőket a radikális magatartást tanúsítókkal, s az ezt követő rendőri akciók "véres és brutális végrehajtásért" is.

A sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntettének kísérletében szerintük Gyurcsány Ferenc azért vonható felelősségre, mert a rendőrség olyan eszközöket vetett be a tömegoszlatások során, amelyek az emberi élet kioltására is alkalmasak lehetnek. Ezek közé sorolták a gumilövedékeket és a gázgránátokat is.

Daróczi Dávid kormányszóvivő akkor szakmailag és emberileg egyaránt nonszensznek nevezte a feljelentést, és azt mondta: nyilvánvaló pártpolitikai támadásról van szó.