Bébiitalt, gyógyszert minősítettek veszélyesnek a reptereken

Vágólapra másolva!
A mai napig titkos azoknak a tárgyaknak a listája, amelyeket nem szabad a repülőgépek fedélzetére felvinni, emiatt gyakran a biztonsági átvizsgáláson derül csak ki, hogy egy hétköznapi használati tárgyat veszélyesnek minősítettek-e. Olvasóinktól többek között gyógyszert, ceruzát és bébiitalt vettek már el.
Vágólapra másolva!

2005-ben a német Gottfried Heinrichet leszállították a repülőgépről nem sokkal a felszállás előtt, mert pár darab teniszütő volt nála. A biztonsági szolgálat közölte vele, hogy a teniszütő veszélyes tárgynak minősül, mert fegyverként használható. A férfi akkor kérte a fedélzetre fel nem vihető tárgyak listáját, ám az a mai napig titkos. Bizonyos tárgyakról köztudott, hogy tiltólistás szerepelnek, míg másokról csak az átvizsgáláskor derül ki, így nem egyszer előfordul, hogy valakinek bosszúságot okoznak a biztonságiak azzal, hogy örökre elveszik egy-egy személyes tárgyát. Az átvizsgáláskor fennakadó tárgyakat ugyanis sem a terminálba nem lehet visszavinni egy ismerősnek, sem a poggyásztérbe már nem kerülhet be a többi csomaghoz.

Olvasóinktól is számos személyes tárgyat elvettek már különböző reptereken. Sokszor ez az elővigyázatlanságnak is köszönhető, mivel dezodort, körömvágó ollót, körömreszelőt, bicskát, borotvát nem szabad a fedélzetre vinni, bár utóbbi például nincs nevesítve a Ferihegyi Repülőtér honlapján közzétett listában sem. Ezeknek a tárgyaknak az elvételéről többen is beszámoltak, bár azt is sokan tapasztalták, hogy ugyanaz a tárgy az egyik biztonsági ellenőrzésen átmegy, míg a másiknál fennakad, akár ugyanazon a repülőtéren.

Vannak azonban olyan tárgyak is, amelyekre a hétköznapi ember nem tekint veszélyes fegyverként, mégis annak minősítették. Egy olvasónknak például Zippo öngyújtójából szedték ki a vattatöltetet a biztonságiak, bár az öngyújtó sem szerepel a tiltott listán. Scripto View típusú öngyújtó és öngyújtógáz viszont egyáltalán nem szállítható repülőgépen.

Egy férfitől, aki családjával utazott Törökországba, a gyermekének szánt, gyárilag lezárt, bontatlan, 2 és fél decis bébiitalát vették el.

Másik olvasónktól Írországba menet vették el a biztonságiak az összes íróeszközét, a ceruzákat és a műanyag golyóstollakat is, az összes gyógyszerét, melyeknek szükségességéről angol nyelvű orvosi igazolása volt és egy karton eukaliptusz keménycukorkát.

Egy nőtől a bontatlan csomagolású Piros Aranyát vették el.

Egy másik olvasónktól nemrég hajhabot, parfümöt és a testápolóját vették el, illetve kidobatták vele a vegetáriánus zsírt, amit egy deciliteres üvegben akart szállítani.

2006 óta az utasok a kézipoggyászban csak kis mennyiségű folyadékot, krémet és zselét vihetnek fel a repülőgépekre. Folyadéknak vagy krémnek minősülnek az aeroszolos és golyós dezodorok, csokoládékrémek, krémek, italok, habok, kenhető sajtok, zselék, folyékony ajakrúzsok, folyadékos maszkok, folyékony állapotú keverékek, testápolók, olajak, paszták, mogyoróvaj, parfümök, spray-k, levesek, szörpök, szirupok, víz, joghurt. A folyadékok egyenként maximum 100 ml-es egyedi kiszerelésben szállíthatók, a kis tégelyeket, dobozokat, tárolóedényeket pedig egy maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóba kell tenni. Arról nem számolt be olvasónk, hogy zacskóba csomagolta-e a zsírt tartalmazó üveget.