Lezuhant egy MiG-29-es Kecskeméten

Vágólapra másolva!
Lezuhant a kecskeméti katonai repülőtéren egy MiG 29-es repülőgép. A balesetnek egy sérültje van, a vadászgép pilótája, akit a megyei kórházban kezelnek.
Vágólapra másolva!

Leszállás közben lezuhant egy MiG-29-es repülőgép csütörtökön a kecskeméti repülőtéren, a pilóta katapultált. A vadászgép 15:52-kor csapódott a földbe. A kecskeméti megyei kórház ambulanciáján arról tájékoztatták az [origo]-t, hogy a repülőgépbaleset egy sérültjét a kórházba szállították. "Egy sérültet szállítottak hozzánk, jelenleg stabil az állapota" - közölte az osztály egyik orvosa. A sérülről később kiderült, hogy a szerencsétlenül járt gép pilótája.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője szerint a vadászrepülőgép a bázishoz közel, lakatlan területen, a 44-es főúthoz közel zuhant le. A baleset akkor történt, amikor a gép a repülőtér megközelítését gyakorolta. A szóvivő közölte: tapasztalt, gyakorlott pilóta vezette a gépet. Késő délutánra megtalálták a gép feketedobozát, amely épségben maradt, így annak elemzése után a baleset minden információjával rendelkezni fog a hadsereg.


A gép roncsai

Pető István dandártábornok, a kecskeméti légibázis parancsnoka a balesettel kapcsolatban elmondta: a gép15.09 órakor szállt fel. A gyakorlás közben úgynevezett alacsony áthúzást kellett végrehajtani a repülőnek, ami azt jelenti, hogy körülbelül egy méter magasságig a földre süllyed a gép, és utána ismét emelkedik. A repülő azonban az emelkedés közben ismeretlen okból megsüllyedt, elérte a betont, majd újra visszapattant a levegőbe. A pilóta ekkor katapultált.

A gép ezt követően ismét fölpattant betonról, majd a repülőtér kerítése mellett húzódó 44-es utat súrolva, az úttól mintegy 25-30 méterre széttört és meggyulladt. A helyszínre kiérkező tűzoltók a tüzet eloltották, de a gép teljesen tönkrement. A tábornok azt is elmondta, hogy a gép a közelmúltban esett át egy nagyvizsgálaton, tehát géphiba elméletileg nem fordulhatott elő.

Magyarország az orosz államadósság fejében 1993-ban kapott 28 darab MiG-29-est. A lezuhant gép javítását is az RSZK (Russian Aircraft Corporation) MiG nevű orosz cég végezte, akárcsak a többi MIG-29 -esét, egy 2001-es keretszerződés alapján. A csütörtökön lezuhant gép volt a harmadik, amelyet baleset ért. A Wikipédia szerint az első gép 1998. július 23-án a kecskeméti repülőtér mellett zuhant le, a szerencsétlenségben a repülő pilótája meghalt. 2005. május 11-én ugyancsak a kecskeméti repülőtér közelében meghibásodott egy másik MiG is, a pilóta katapultált.