Radioaktív anyagot találtak Biharkeresztesnél

Vágólapra másolva!
Radioaktív anyagot rejtő dobozt találtak a biharkeresztesi határátkelőnél egy Németország felé utazó család autójában - közölte az ÁNTSZ. Egyelőre nem tudni, mennyire veszélyes a doboz, amely a család szerint nagyapai örökség.
Vágólapra másolva!

Rádium 226-os izotópot rejtő dobozra jelzett be a biharkeresztesi határátkelő sugárkapuja. A kibocsátott alfa- és gammasugárzás a dobozban nagyrészt elnyelődik, két méterről már gyenge a jel, így a vele kapcsolatba kerülők nem voltak veszélyben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vasárnap az MTI-vel.

A sugáregészségügy speciális készenléti járműve és ügyeletese kora délután Biharkeresztesre indult, és várhatóan öt óra után tudnak majd a szakemberek választ adni arra, hogy milyen mennyiségű, milyen veszélyességű anyagot rejt a doboz - közölte az ÁNTSZ.

A tájékoztatás szerint Romániából Németországba tartott egy család, a belépésnél a kocsi csomagtartójától egy méterre jelzett a sugárkapu. Az autót félreállították, a szolgálatban lévő határőr sugárzásmérő-műszerrel azonnal körbemérte a járművet, s így került elő a csomagtartóból az a doboz, mely a felirat tanúsága szerint 1927-es eredetű, és rádium 226-os izotópot rejt.

A család elmondása szerint a doboz nagyapai örökség, amelyet éppen a Németországban élő rokonokhoz készültek vinni. A kis mennyiségű alfa- és gammasugárzást kibocsátó dobozt a szabályoknak megfelelően azonnal elvették, biztonságos helyiségben elhelyezték, és a határőrség értesítette a polgári védelmet, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalát, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetet, és az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálatot (OSKSZ).

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint pénteken Murakeresztúron is jelzett a sugárkapu. Az OSKSZ ügyeletese arról számolt be, hogy a murakeresztúri vámhivatal kirendeltségén egy Horvátországból belépő tehervonat egyik vagonja áthaladásakor jelzett sugárforrást a telepített vasúti sugárkapu. A vonatot - amelynek rakománya 56 tonna
kerámia járólap volt, úticélja pedig Románia - megállították és kézi műszerrel végigmérték. Mivel a mért értékek az egészségre nem jelentettek veszélyt ezért a szállítmányt tovább engedték.