A dányi cigányok szerint puskával fenyegette őket a volt jegyző

Vágólapra másolva!
Puskával kényszerített a földre romákat, köztük gyerekeket a volt dányi jegyző, aki így akarta őket rábírni, költözzenek el a településről - állítja a helyi cigány kisebbségi önkormányzat. Dány képviselő-testülete más okok miatt már két éve fegyelmi eljárást indított a jegyző ellen, akit ezután állásából felfüggesztettek.
Vágólapra másolva!

Feljelentjük a rendőrségen az állásából felfüggesztett dányi jegyzőt - jelentette be szerdán Szajkó Béla, a Pest megyei Dány község Cigány Kisebbségi Önkormányzatának elnöke. A szervezet olyan romákat ért atrocitások miatt kezdeményez eljárást, amelyek szerintük még tavaly történtek, de ezekről csak néhány hete szereztek tudomást.

Szajkó szerint az egykori jegyző egy esetben - az erdész társaságában - földre kényszerített hat romát, köztük két gyereket az erdész kocsijából előkapott puskával. Állítólag szidalmazta és felszólította őket, hogy költözzenek el a faluból. Egy másik esetben az irodájában egy cigány asszonyt nekilökött az íróasztalnak, miközben lecigányozta. Ez az ember most is itt él Dányon - tette hozzá Szajkó.

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerdán beszélt az esetről, többek között a polgármester jelenlétében. Gódor András polgármester elmondta: a képviselő-testület még 2006-ban indított fegyelmi eljárást a jegyző ellen, amelynek lefolytatása után állásából felfüggesztették. Az ügyben a munkaügyi bíróság még nem hozott jogerős ítéletet. A fegyelmi eljárásnak nincs köze a romákat ért atrocitásokhoz - tette hozzá a polgármester.