Egy teljesen új, még befejezetlen paraméterkönyv került a szakszervezetek elé a szerda délutáni, a járatritkítási tervezet kialakítására összehívott egyeztetésen - nyilatkozta Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese. A megegyezés lehetőségét az nehezíti, hogy a szakszervezetek ragaszkodnak a 2007. december 14-i megállapodáshoz,

A szakszervezeti vezető szerint az új paraméterkönyv-tervezetet május 8-ra szeretné kialakítani a közlekedési vállalat vezetősége, hogy május 14-én már ezt tudják a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága elé letenni.

A paraméterkönyv kialakításán dolgozó szakmai csoportot Somodi László, a BKV vezérigazgató-helyettese hívta össze. Az új tervezet kevesebb járatritkítást tartalmaz.

Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke szerint a buszos szakszervezetek többsége elzárkózik minden olyan tárgyalás elől, amely nincs összhangban a 2007. december 14-i megállapodással, a munkahelyek leépítéséről.  A munkáltató és a szakszervezetek között kötött tavalyi megegyezés értelmében a paraméterkönyvet csak az érdekképviseletekkel közösen lehet kialakítani.

A paraméterkönyv kialakításán dolgozó munkacsoport következő tárgyalása pénteken lesz, míg a szakszervezetek követeléseiről csütörtökön folytatódik az egyeztetés.

A szakszervezetek legutóbb április 18-án, pénteken tartottak egész napos munkabeszüntetést. Követeléseik között van a paraméterkönyv-tervezet visszavonás és egy új készítése az érdekképviseletek bevonásával. Továbbá azt is követeleik, hogy a tulajdonos rendezze megnyugtatóan a cég anyagi problémáit.

Demszky Gábor főpolgármester szombaton kapott ígéretet Keller László pénzügyminisztériumi államtitkártól, hogy az állam 10-12 milliárd forintnyi úgynevezett előfinanszírozásban részesíti a közlekedési vállalatot.