NZZ: Orbán kacérkodik a jobbszéllel

Vágólapra másolva!
A magyarországi szélsőjobboldal egyre magabiztosabban és agresszívebben lép fel, miközben egyes médiumokban újra hangot kap az antiszemitizmus - írja a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap. A konzervatív újság szerint eközben Orbán Viktor, a jobboldali ellenzék vezetője lavírozik, és óvakodik az egyértelmű elhatárolódástól.
Vágólapra másolva!

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) tudósítója szerint Magyarországon növekszik a népszerűségük az antiszemita hangulatot keltő pártoknak. Habár a különböző félkatonai szervezetek - hívják őket Magyar Gárdának, Önvédelemnek vagy Nemzeti Őrseregnek - elsősorban a "cigánybűnözés" ellen uszítanak, akcióik a zsidóknak is szólnak. A futballstadionok lelátóin elképzelhetetlen alattomosságú zsidógyűlölet kap hangot - írja a lap.

A neves konzervatív újság azt írja, hogy egyes magyar lapok tárcarovataiban szinte már a jó modorhoz tartozik a finom célozgatás erre vagy arra a zsidóra vagy magára a zsidóságra. A NZZ szerint ezt Bayer Zsolt márciusi írása példátlan hangerővel demonstrálta a Magyar Hírlapban.

A cikk szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke következetesen próbál a jobboldali tábor egy részének, az "igen kétes, nacionalista és rasszista szélsőségekre hajlamos klientúrának a kedvében járni. Ennek érdekében újra meg újra elhagyják a száját homályos, lelkesedő vagy féligaz (kijelentések) a magyar azonosságról és történelemről."

Az NZZ szerint Orbán álszemérem nélkül találkozik és fényképezkedik az intolerancia vezéralakjaival, mint Bayer. Liberális megfigyelők hajlamosak az ilyesmit nem komolyan venni vagy pedig nem felfújni. Ám ez tévedés a lap szerint, és annál sajnálatosabb, mert a Fidesz az utóbbi időben sokkal egyértelműbben elhatárolódiott a szélsőjobbtól, mint például 2006 őszén.

A párt, úgy tűnik, azon fáradozik a konzarvatív lap szerint, hogy illemtudóan beilleszkedjék abba a fősodorba, amelyet Bayer annyira megvet. Mint az Orbán és Bayer közötti kapcsolatok mutatják, a Fidesz eközben továbbra is kacérkodik a jobbszéllel. Ezzel fel kell majd hagynia. "Az olyanok, mint Bayer, nemcsak a pártot járatják le, de az egyedül jövőképes, mert toleráns Magyarországot is" - írja a Neue Zürcher Zeitung.