Kapolyit sejti a megfigyelés mögött a Magyar Nemzet

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet szerint Kapolyi László fizette azokat a magánnyomozókat, akik állítólag Orbán Viktor, Simicska Lajos és Kalmár István után vizsgálódtak 2002-ben. A százmilliós rezsiköltséggel működő nyomozás feladata az lett volna, hogy bizonyítsa, Orbánék bűncselekményeket követtek el. A Népszava ellenben úgy tudja, az Orbán-kormány több korábbi munktársa is leleplezésekkel ajánlkozott, de az eljárásokat az ügyészség leállította. Kapolyi elismerte, hogy a tulajdonában álló a System cégcsoport valóban kötött szerződést a Finder Magánnyomozó és Biztonsági Szolgáltató Bt.-vel, de a dokumentum keretszerződés jellegű volt, "politikusokat érintő feladat fel sem merült" benne.
Vágólapra másolva!

Kapolyi László, az MSZP országgyűlési képviselője, a szociáldemokrata párt elnöke kötött szerződést 2002 végén azzal a magánnyomozó céggel, amelyik azt vállalta, hogy Orbán Viktor leköszönt kormányfő, Simicska Lajos egykori APEH-elnök és Kalmár István, a Magyar Posta volt vezérigazgatója ellen gyűjt terhelő adatokat - álltja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lap szerint a magánnyomozó cég, a Finder Bt. és Kapolyi vállalkozása, a System Consulting 2002. november 18-án kötött megbízási szerződést, majd ezt később úgy módosították, hogy Kapolyi magánszemélyként lett a a szerződő fél. A féléves időtartamra tervezett nyomozásnak csupán a rezsiköltsége majdnem százmillió forintra rúgott - állítja a cikk, amely szerint a nyomozók munkabére "a megtérülő kártömeg 10 százaléka" lett volna.

A lap szerdán írt először arról, hogy információi szerint egy magánnyomozó cég 2002-ben felajánlotta, körülbelül fél évig tartó szakértői felderítő-elemző munkával értékelhető eredményeket tesz le a megrendelő asztalára az Orbán-kormány három meghatározó szereplőjének bűncselekménygyanús ügyleteiről. A lap szerint a nyomozók vállalták, hogy dokumentumokkal igazolnak a közpénzek eltulajdonításával összefüggő bűncselekményeket.

A csütörtöki Népszava ugyanerről az időszakról szólva azt írta, hogy a 2002-as kormányváltás idején "sok - korábban vezető szakmai vagy politikai beosztásban dolgozó (ex)fideszes - ajánlkozott az új kabinetnél különböző leleplezésekkel az 1998-2002 közötti kormányzás sötét ügyeiről", de a Medgyessy-kormány akkor úgy döntött, a szükséges vizsgálatokat a hatóságokra bízza. "Az eredményes felderítéseket a Polt Péter vezette ügyészség rendre leállította" - írta a lap.

A Magyar Nemzet állításaira Daróczi Dávid kormányszóvivő, Medgyessy Péter volt miniszterlenök és Szilvásy György titokminiszter is úgy reagált: nem tudnak arról, hogy adatokat gyűjtottek volna Orbánékról. A Fidesz elnöke ellenben azt mondta, nem csodálkozik, hiszen régóta ismeri ellenfeleit.

Kapolyi László szerint 2002. december 18-án a tulajdonában álló System cégcsoport nevében - "a cégek védelmét, biztonságát szolgáló intézkedések megtétele érdekében" - írt alá megbízási szerződést a Finder Bt.-vel.

A szerződés keretszerződés jellegű volt, konkrét tevékenység elvégzését nem irányozta elő. A szerződés mellékletei közül a magánnyomozó részére adott meghatalmazáson túl sem a költségvetés, sem a későbbiekben adandó eseti feladat-részletezések nem készültek el, ezek nélkül a szerződés nem értelmezhető -olvasható a politikus által kiadott közleményben.

"Szeretném leszögezni, hogy az ügylet létrehozása során politikusokat érintő vagy bármilyen politikai tartalommal bíró feladat elvégzése fel sem merült" - állítja Kapolyi László.