Die Presse: Gyurcsány és Orbán Magyarország sírásói

Vágólapra másolva!
Egy szánalmas, szomorú kormányfőnek és egy felelőtlen, a nép szája íze szerint beszélő ellenzéki vezetőnek sikerült tönkretennie Magyarországot, a volt kommunista reformállamok mintadiákját - így ír a magyarországi belpolitikai helyzetről a Die Presse című osztrák lap, amely szerint még sokáig elhúzódhat a válság.
Vágólapra másolva!

Magyarország sírásói címmel jelent meg kommentár a Die Presse című konzervatív osztrák lap hétfői számában a magyarországi belpolitikai helyzetről. Az újság véleményoldalán "Szánalmas kormányfő, felelőtlen ellenzéki vezető - halálos kombináció" alcímmel közölt jegyzet szerzője szerint Magyarország súlyos válságban van.

Egy tehetetlen és/vagy felelőtlen elitnek sikerült a volt kommunista reformállamok mintadiákját úgy tönkretennie, hogy hátul kullog - írta Christian Ultsch. Példaként említette, hogy a magyar gazdasági növekedési üteme volt a legalacsonyabb tavaly az unióban, miközben a munkanélküliség, az infláció, az adók és az eladósodottság mértéke egyaránt magas. A politikusok tekintélye mindeközben föld alatti mélységbe süllyedt - tette hozzá.

Mindehhez sok köze van Gyurcsány Ferencnek, a miniszterelnöki hivatalban ülő szomorú alaknak, aki mostantól ráadásul kisebbségi kormány élén áll - írja a Die Presse. Koalíciós partnerei elpártoltak tőle, mert nem láttak más túlélési esélyt, és mert a közvélemény nyomására a kormányfő letért a reformirányvonaláról. Ennek ellenére a cikk írója szerint nem lehet arra számítani, hogy hamarosan előre hozott választást tartanak, ugyanis ezt sem a szocialisták, sem a szabaddemokraták nem engedhetik meg maguknak.

A nagy győztes Orbán Viktor, a jobboldali Fidesz vezetője lenne - vélekedett a szerző, aki hozzáteszi: az országon ez nem segítene, Orbán ugyanis egy piactól messze álló populista, aki a nép szája íze szerint beszél, nem pedig reformer, akire az országnak most szüksége lenne. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a magyarországi válság még sokáig elhúzódik.

A konzervatív lap ugyanezen az oldalon rövid cikket közöl Kóka János, az SZDSZ elnökének pályafutásáról. Leírják, hogy politikai karrierje előtt az ország egyik legsikeresebb vállalkozója volt, akinek vagyonát több milliárd forintra becsülik, és aki közszemlére is teszi vagyonát. Politikai pályafutását egy szocialistának, nevezetesen Gyurcsány Ferencnek köszönheti, aki 2004 őszén kinevezte a gazdasági minisztérium élére. Kókát sokáig Gyurcsány nevelt fiaként emlegették, sőt olykor a miniszterelnök liberális klónjaként jellemezték. Most viszont nyíltan szakított a mentorával - olvasható a Die Pressében.