Pesti mulatóktól óv az amerikai követség

Vágólapra másolva!
Veszélyes környék a turistáknak a fővárosi Váci utca az amerikai nagykövetség szerint. A követség feketelistáján szereplő hét étteremből és night clubból négy a sétálóutca környékén található. A figyelmeztetés szerint a pesti éttermekben még mindig gyakori a túlszámlázás, bár az önkormányzat szerint a szigorú ellenőrzések miatt ez egyre ritkábban fordul elő.
Vágólapra másolva!

Túlszámlázás, fizikai megfélemlítés és fenyegetés is szerepel a panaszok között, amelyek az Egyesült Államok nagykövetségéhez érkeznek a budapesti vendéglátóhelyekkel kapcsolatban. Előfordul például, hogy az étlapot kicserélik egy olyan változatra, amelyen magasabb árak szerepelnek. Ha a vendégeknél nincs elegendő pénz, valakit az étteremben tartanak, amíg a többiek nem rendezik a tartozást, a tiltakozókat pedig megfenyegetik - állítja a követség.

A belvárosban a panaszok miatt az önkormányzat folyamatos ellenőrzéseket tart, de általában nem tapasztaltak túlszámlázást. Az V. kerületi önkormányzat jegyzője, Rónaszéki László a Kossuth Rádiónak azt mondta, hogy többször elkérték a panaszosoktól a számlát, és összehasonlították az árlapokkal, de nem találtak eltérést. Szerinte a külföldiek sokszor a rendelés előtt is hozzáférhettek volna az árakhoz, csak nem nézték meg azokat.

A nagykövetség sajtóattaséja, Jan Krc az [origo]-nak azt mondta, nincs lehetőségük a panaszok ellenőrzésére, egyszerűen csak összesítik és továbbítják a hozzájuk beérkezett kifogásokat. A listán szereplő szórakozóhelyekkel kapcsolatban azonban az interneten is több kifogást lehet olvasni. Az egyik night clubról például azt írják egy fórumon, hogy a belépés ingyenes, de az első italért 60-80 eurót számolnak fel. Ha pedig valaki fogyasztás nélkül akar távozni, akkor 60 eurós kilépési díjat kell fizetnie.

A nagykövetség a honlapján nem csak a vendéglátóhelyeken tapasztalható visszaélésekre figyelmeztet. Óvatosságra intenek a taxisokkal és az utcán ismerkedő fiatal lányokkal kapcsolatban, de néhány trükkös csalás módszerét is leírják.

Ezek között szerepel az, amikor az utcán sétáló külföldiekhez odalép egy ember, és pénzt szeretne velük váltatni. Ha elutasítják, pár perccel később magukat álruhás rendőröknek valló férfiak lépnek az áldozatokhoz, és kérik, hogy mutassák meg a náluk lévő bankjegyeket. Látszólag ellenőrzik a valódiságukat, de végül csak a pénz egy részét teszik vissza a külföldiek tárcájába.