A vicces, a gépész és társaik - az új miniszterek

Vágólapra másolva!
Több új miniszterjelöltnek is van valamilyen kapcsolódási pontja Gyurcsány Ferenchez. Szűcs Erika a régi cégénél dolgozott, Szabó Pállal szintén vállalati kötődése van, Molnár Károly azzal a Kocsis Istvánnal áll kapcsolatban évek óta, akit a miniszterelnök nemrég rúgott ki az MVM éléről, Gyenesei István pedig Gyurcsányt elemezte egy írásában, és ebben arra gyanakodott, hogy a kormányfő "zseniális". A kakukktojás a testnevelő Szabó Imre, és Székely Tamás, akiről viszont egyik állítólagos betege azt írta, nagyon gondos orvos volt. Ismerje meg az új minisztereket!
Vágólapra másolva!

Gyenesei István - önkormányzati miniszter

"Kiváló szervezőkészség, megbízhatóság, kitartás, nyíltság, pontosság és nagy munkabírás" - a parlament honlapján található életrajz szerint ez jellemzi Gyenesei Istvánt, a mostani ciklus egyetlen független - pontosabban a Somogyért Egyesület jelöltjeként választást nyerő - képviselőjét. A közgazdász végzettségű politikus a rendszerváltás előtt - 1975-től 1989-ig - tagja volt az MSZMP-nek, azóta azonban nem lépett be egy pártba sem. A közéletből így is kivette a részét, a Somogy megyei önkormányzat oszlopos tagja, 1990 és 1994, majd 1998 és 2006 között elnöke is volt.

A 2006-os országgyűlési választáson már az első fordulóban ő végzett az élen a Somogy megyei 6-os számú választókerületben. Bár nem kérte egyik nagy párt támogatását sem, de az MSZP-s Rákóczy Attila visszalépett a javára, és támogatóit is felszólította, hogy Gyeneseit támogassák a második fordulóban. Ő végül közel 58 százalékos szavazataránnyal kényelmes győzelmet aratott.

A független képviselők átka, hogy nincs esélyük olyan fontos bizottsági pozíciókhoz jutni, mint azoknak, akik csatlakoznak egy-egy frakcióhoz. Gyeneseinek így is kijutott egy hely a sport- és turisztikai bizottságban, sőt a sport albizottságnak ő lett az elnöke. Eddigi 95 felszólalásával az aktívabb képviselők közé tartozik. Harcos ellenzékinek nem volt nevezhető, a második Gyurcsány-kormány első évének értékelésekor már-már baráti hangot ütött meg. "A címvédő csapat új stílust hozott a játékba" - mondta a kormányra utalva, majd úgy folytatta: "Látszik, hogy még nincsen összecsiszolódva a gárda mozgása, de már mutattak valamit. Volt már néhány jó megvillanás, és néhány kihagyott óriási helyzet is. Sőt vérfagyasztó pillanatoknak sem voltunk híján. A mérkőzés jelenleg döntetlenre áll."

Blogjának legutóbbi bejegyzése március közepi keltezésű, amelyben egy parlamenti vitáról közöl beszámolót. Ebben leendő főnökét, Gyurcsány Ferencet elemzi hosszabban. Első felszólalásáról azt írta, hogy "vergődött", viszontválaszáról azonban már sokkal jobb véleménnyel van: "Válaszában Gyurcsány újra szárnyalt. Riposztjai ültek. (...) Most már csak azt nem tudom eldönteni, hogy a napirend előtti vergődése látszat volt, vagy valódi. Ha látszat volt (hajlok erre), akkor ez zseniális."

Gyenesei több ingatlan birtokosa - derül ki vagyonnyilatkozatából, a dokumentum azonban rávilágít sajátos humorára is. A bevallás műtárgyakra vonatkozó részében ugyanis az egyedi alkotásokhoz azt írta be: "három gyerek és változatlanul három unoka". Szerzés jogcímeként a következőt tüntette fel: "az élet ajándékai". Tartozásai között pedig megemlítette, hogy "barátaimnak, illetve politikai ellenfeleimnek pénzben kifejezhetetlen mértékben".