A KDNP nem ismerné el az élettársi viszonyt

Vágólapra másolva!
Megsemmisítené az élettársi kapcsolatról szóló törvényt a KDNP. A párt szerint a regisztrált élettársi kapcsolat ellentétes az alkotmánnyal, amely a házasságot védi. Az azonos neműek élettársi kapcsolatát is kifogásolják.
Vágólapra másolva!

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megsemmisítését indítványozza az Alkotmánybíróságnál a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) - jelentette be sajtótájékoztatón a párt három országgyűlési képviselője.

Rubovszky György frakcióvezető-helyettes szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény ellentétes az alkotmány 15. paragrafusával, amely szerint "a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét". A törvény ugyanis gyakorlatilag a házasság szintjére helyezi a bejegyzett élettársi viszonyt - érvelt Rubovszky, hozzátéve: kizárólag az örökbefogadás és a névviselési szabályozás területén van különbség a két együttélési forma között.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a törvény megengedi az azonos neműek élettársi kapcsolatát is - mondta a politikus, aki szerint felmerülnek alkotmányos aggályok emiatt is. A házasság ugyanis hagyományosan férfi és nő életközössége, pedig az élettársi kapcsolat a házassággal gyakorlatilag egyenértékű - magyarázta.

Salamon László KDNP-s képviselő pedig arról beszélt, hogy a törvény nem zárja ki, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos neműek együtt neveljék valamelyikük gyermekét. Ez pedig - a képviselő szerint - azzal jár, hogy nem lehet biztosítani a gyermek alkotmányban foglalt testi, szellemi és erkölcsi fejlődését.