Kondorosi a gyülekezési jog szabályzását hiányolja

Vágólapra másolva!
A gyülekezési jog alapjog, ezen a rendszerváltozás óta nem kellett változtatni és ez így van jól; a magyar szabályozásnak azonban bizonyos hiányosságai vannak - erről Kondorosi Ferenc, az új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos beszélt kedden egy vitaesten.
Vágólapra másolva!

Az Eötvös Károly Intézet és a Friedrich Ebert Alapítvány által rendezett "Mi fenyegeti a harmadik köztársaságot?" című vitasorozatának ez volt az ötödik rendezvénye Budapesten.

Kondorosi Ferenc a hiányosságok között említette, hogy a jelenleg érvényes törvényből hiányoznak olyan garanciák, amelyek meghatározzák, hogy ki, mikor, pontosan hogyan élhet ezzel a jogával, s a hatóságok mikor, milyen esetekben, hogyan léphetnek fel a közbiztonság, a közrend, a közintézmények védelmében. Az államtitkár arról is beszélt, hogy jelenleg nincs megfelelő tervezet a gyülekezési jog megváltoztatásához, amely szabályozná a megfelelő eljárásokat mind a résztvevők, mind a hatóságok részéről.

Schiffer András ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évben sok jogalkotási kísérlet történt ebben az ügyben. Arról is beszélt, hogy a gyülekezési jogot nem lehet korlátozni az állampolgári jogok terhére.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a "Kádár-rendszer" belesulykolta az emberekbe, hogy maradjanak távol a politikától és ez még mindig él. Mint fogalmazott, olyan jogi "nonszensz" intézkedések, mint a közlekedés rendjének biztosítása, nem lehet soha hivatkozási alap a gyülekezési jog korlátozására. Hozzátette: természetesen a biztonság és a közlekedés fenntartása az a hatóság feladata, de ebben a hatályos jogszabályokat kell alkalmazni, ez nem a gyülekezési jog témakörébe tartozik.

Ungváry Rudolf író azt hangsúlyozta, hogy a gyülekezési joggal egyedül a demokráciában lehet visszaélni. Mint mondta, a demokráciát csak jogi eszközökkel nem lehet megvédeni, mert arra van szükség, hogy egy ilyen államban mindenki demokrata legyen.

Kondorosi Ferenc kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy jelenleg nincsenek olyan fórumok, ahol a politikusok, tudósok, a társadalmi élet vezetői ilyen dolgokról eszmét cserélhetnének és ez alapján születhetne döntés.