Bajnaiban látják Gyurcsány utódját a külföldi lapok

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordonra oda kell figyelni, ő a magyar miniszterelnök lehetséges utóda - hívták fel a figyelmet a leendő fejlesztési és gazdasági tárcavezetőre a magyar kormányátalakításról tudósító külföldi lapok. A kormányátalakítás nem sokat változtat majd a bénultságon és a kormánypárt népszerűségén, bár a kisebbségi kormány működőképes lehet a tudósítások szerint.
Vágólapra másolva!

A svájci konzervatív napilap, a Neue Zürcher Zeitung A magyar kormányfő új arculatra törekszik alcímmel közölt cikket a magyar kormányátalakításról. Az új csapatban Bajnai Gordon érdemli a legnagyobb figyelmet - írta a lap. A cikk szerint a fiatal üzletembert Gyurcsány Ferenc közeli bizalmasának tekintik, és különböző lapvélemények szerint egyszersmind lehetséges utódjának is számít. A kijelölt gazdasági és nemzeti fejlesztési miniszter valószínűleg ki fog állni a takarékossági politika folytatása mellett, amire szükség van, ha az ország csatlakozni akar az euróövezethez - írta a Neue Zürcher Zeitung.

A Neue Zürcher Zeitung szerint hiába a kormányalakítás, Gyurcsány minden reménye szertefoszlik, hiszen a koalíció szétszakadt, és a Fidesz változatlanul messze a legnépszerűbb párt Magyarországon. A lap szerint majd elválik, hogy meddig tud fennmaradni a szocialisták kisebbségi kormánya.

A negyvenedik évét betöltő Bajnai Gordon nevét meg kell jegyezni - írta a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap is. Bajnai Gordon, az új gazdasági miniszter Gyurcsány Ferenc kortársa, sikeres politikai és vállalkozói karriert tudhat maga mögött, s a hozzáférhető információk szerint nem szűrte össze a levet a kommunista rendszerrel sem - jegyezte meg a cikk szerzője, Martin Ehl.

Ehl, a tekintélyes cseh lap külpolitikai rovatának vezetője szerint a magyar kormányátalakítás mögött a szocialisták és a liberálisok közötti vita áll, amely a reformokról folyik. A reformok terén sokkal radikálisabb liberálisok ugyan ígéretet tettek arra, hogy a kulcsfontosságú szavazásoknál támogatni fogják Gyurcsány Ferencet, de a kisebbségi kormány mindenképpen bizonytalanságot jelent. A bizonytalanságban pedig kipróbált szakemberekre van szükség, akiknek egyike éppen Bajnai Gordon - mutatott rá a szerző.

"Magyarországon a politikában hatalmas hiány van tehetséges menedzserekből. A társadalom megosztottságát két, negyvenes éveiben járó kakas jelképezi: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor, az ellenzéki Fidesz vezetője. Csakhogy mindketten már jól ismertek, elszürkültek, ki nem állhatják egymást, és pártjukban nincs konkurensük. Gyurcsány négy éve kívülről, a posztkommunisták mély válsága idején került a párt és a kormány élére, Orbán pedig a pártban minden belső ellenzékét elnyomja. Magyarország, illetve a kormányzó szocialisták új reménysége tehát Bajnai lehetne. Néhány magyar média már szinte biztosra is veszi, hogy ő lesz az utód" - jegyezte meg Ehl.

"Gyurcsány a szükséges, de rendkívül népszerűtlen reformokkal elhasználódott. A szocialisták népszerűsége 15 százalék körül mozog. Új, sikeres, eddig ismeretlen arc előtérbe kerülése kulcs lehet a sikerhez. A biztonság kedvéért tehát még egyszer: Bajnai Gordon" - zárta jegyzetét a magyar témákkal gyakran foglalkozó Martin Ehl.