Jogellenesen kamerázott a BRFK az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Egy előállított tüntetőnek kamera előtt, kezében sorszámmal kellett azonosítania magát a rendőrségen. A tüntető az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult, aki megállapította: az eljárás jogellenes, megfélemlítő és sérti az emberi méltóságot. Az ombudsman levélben szólította fel a BRFK-t, hogy hagyjon fel ezzel a gyakorlattal.
Vágólapra másolva!

Sérti az emberi méltóságot, megfélemlítő, tehát jogellenesnek tekinthető, hogy a rendőrségen az előállított demonstrálókkal kamera előtt, kezükben sorszámmal mondatták el személyes adataikat - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala. Az állampolgári jogok biztosa az ügyben levelet írt a budapesti rendőrfőkapitánynak, és arra szólította fel, hogy a továbbiakban ne alkalmazza a rendőrség ezt a módszert.

A kamerázás ügyében egy beadvány nyomán indult vizsgálat, amelyet előbb az adatvédelmi biztos, később az állampolgári jogok biztosa, Szabó Máté folytatott. A panaszos szerint kamera előtt mondatták el az adataikat az előállított demonstrálókkal - a beadvány szerzője úgy vélte, a felvétel egy "visszaeső rendbontókról" készülő adatbázis része lesz.

Az adatvédelmi biztos megkereste az érintett X. kerület, valamint Budapest rendőrfőkapitányát. Mindketten elismerték, hogy a felvételek a leírt módon keletkeztek. Kifejezetten cáfolták azonban, hogy a képek alapján központi adatbázist építenének a "visszaeső rendbontókról".

"A rendőrségről szóló törvény felhatalmazza a rendőrséget arra, hogy az intézkedésben érintett személyről, illetve tárgyról, körülményről felvételt készítsen, azonban a biztos álláspontja szerint elfogadhatatlan az eljárás módja" - olvasható az ombudsmani hivatal közleményében. A biztos szerint az ügy körülményei lehetőséget adtak volna arra, hogy az érintettek adatait jegyzőkönyvben rögzítsék. Ezért nem volt indokolt, hogy az előállított polgárokat kamera elé kényszerítsék.

A személyes adatok védelmét szolgáló jogszabályok alapvetően és elsősorban az egyének méltóságát óvják - figyelmeztetett az ombudsman.