Arctalanná válhat az MSZP bukszája

Vágólapra másolva!
Az [origo] által megkérdezett szocialista politikusok sincsenek tisztában azzal, jelenleg ki irányítja a párt pénzügyeit. A pártpénztárnoki tisztséget 10 év után az államtitkárságért elhagyó Puch László utóda az MSZP-sek szerint a közvélemény előtt ismeretlen apparátusi tag lehet. A budapesti pénztárnok szerint még a választott poszt is megszűnhet, s Gyurcsány Ferenc egy hozzá közel álló embert nevezhet majd ki.
Vágólapra másolva!

Nem tudtak válaszolni az [origo] által felhívott MSZP-s politikusok arra a kérdésre, hogy jelenleg kinél van a pártkassza kulcsa, ki intézi a párt pénzügyeit. Puch László pénztárnok ugyanis 10 év után lemondott a fontos tisztségről, s a kormányfő által hétfőn bejelentett, hamarosan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztérium államtitkára lesz.

A kormánypárt legrégebben pozícióban lévő választott tisztségviselőjét a legutóbbi kongresszus 90 százalékos többséggel választotta meg, több szavazatot kapott, mint a pártelnök Gyurcsány Ferenc. Puch mellett Butor Klára pártigazgató és Varju László ügyvezető irányították az MSZP napi életét, de utóbbi kettőnek nincs aláírási joga pénzügyi kérdésekben - állította több szocialista képviselő.

A "párt alapszabályának legjobb ismerőjeként" számon tartott Simon Gábor etikai bizottsági elnök szerint bár a kongresszus választotta meg a pénztárnok személyét, utódjáról dönthet a sűrűbben összehívott választmány is. Mivel pont a hétvégén ülésezett ez az általában havonta összeülő testület, így legkorábban egy hónap múlva lehet új pénztárnoka a pártnak.

Megkérdeztük Keller Lászlót, az MSZP pénzügyi ellenőrző bizottságának elnökét, hogy addig ki a fő felelőse a pénzügyeknek, mire kis gondolkodás után a politikus úgy felelt, hogy "van a pártnak gazdasági vezetője, ő". A párt sajtóosztályán azonban nem tudtak arról, hogy lenne ilyen tisztség.

A pontos választ a kérdésre Boldvai László előző pénztárnok adta meg. Szerinte az új ember megválasztásáig az MSZP főkönyvelője látja el a napi pénzügyeket, ő nem politikus, hanem az apparátus tagja, neve nem mond semmit a közvéleménynek. Puch előde szerint a következő néhány hétben az sem okoz majd gondot, hogy bizonyos esetekre vonatkozóan csak a pénztárnoknak van aláírási joga. Simon mindehhez azt tette hozzá, hogy a párt bankszámlájához két pártalkalmazottnak is van hozzáférése.

Simon szerint a pénztárnok személyére Gyurcsány Ferenc pártelnök tesz majd javaslatot az elnökség ajánlásával. Ő is, Boldvai is, s más - névtelenséget kérő - szocilasita politikusok is úgy gondolják, hogy az új pénzügyi vezető Puch Lászlóval ellentétben nem parlamenti képviselő, még csak nem is politikus lesz, hanem a pártapparátus egy névtelen tagja.

Somlyódy Csaba - aki fővárosi gazdasági pozíciójának köszönhetően gyakorlatilag az MSZP budapesti pénztárnokának számít - még ennél is tovább ment. Állítása szerint "szakmai körökben" már a legutóbbi kongresszus előtt vita volt arról, hogy formálisan kell-e egyáltalán ez a tisztség a pártnak, s most szerinte meg is szűnik majd a választott pozíció. "Valószínűleg az lesz, hogy a párt elnöke egy hozzá közel álló személyt nevez majd ki" - fogalmazott Somlyódy.