Már sokat kockáztat a szabálytalan autós

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől "élesben" alkalmazza a rendőrség az objektív felelősség elvét; a hét kiemelt szabálysértés, köztük gyorshajtás esetén 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabnak ki a gépjármű üzemben tartójával szemben. A gépjármű-tulajdonosok objektív felelősségéről szóló jogszabály január 1-jétől hatályos, de a jogalkotó négy hónap felkészülési időt adott az állampolgároknak és a hatóságnak, így csak május 1-jétől alkalmazzák "élesben" a szabályt.
Vágólapra másolva!

A megváltozott jogszabály szerint a gépjármű üzemben tartója felelős azért, ha a járművel túllépik a megengedett legnagyobb sebességet, nem tartják be a vasúti átjárón történő áthaladás szabályait, a közlekedési lámpák utasításait, a megállás és várakozás szabályait, a behajtási tilalomra és kötelező haladási irányra vonatkozó szabályokat, az autópálya leállósávjának igénybevételét meghatározó szabályokat, illetve a természet védelmére vonatkozó előírásokat.

A rendőrség fényképfelvételeket készít a szabálysértésekről, és 60 napon belül meghozza a bírságot kiszabó határozatot. Az elsőfokú határozatot a megyei rendőr-főkapitányságon hozzák meg, a döntés ellen fellebbezni lehet; másodfokon a hét régióközpontú megyei rendőr-főkapitányság jár el, és lehetőség lesz bíróság előtt is megtámadni a határozatot. A rendszert - számítva arra, hogy körülbelül 2 millió közigazgatási határozatot kell hozni évente - nagymértékben automatizálták.

A gépjármű üzemben tartója csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a járművet tőle ellopták, illetve, ha a járművet használó személy magánokiratban, két tanúval hitelesítve elismeri, hogy a szabálysértés elkövetésekor ő vezette a járművet. Ennek a magánokiratnak, illetve bizonyos esetekben fuvarlevélnek a benyújtására a rendőrség bírságot kiszabó határozatának kézhezvételétől számítva 8 munkanap áll rendelkezésre.

Amennyiben ismert a szabálysértés tényleges elkövetője, akkor vele szemben a szabálysértési eljárást is lefolytatják, így sor kerülhet a vezetői engedély visszavonására vagy büntetőpont kiszabására is.

A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó előírások megsértésekor 30 ezer forinttól 300 ezer forintig tejed a bírság, attól függően, mekkora volt a sebességtúllépés. A vasúti átjáró előtti megállásra vonatkozó szabályok semmibe vételét 100 ezer forinttal büntetik, ha pedig valaki a vasúti átjáróra történő ráhajtás szabályait szegi meg, 300 ezer forintot kell fizetnie.

A megállási és várakozási tilalomra vonatkozó szabályok megsértői 30 ezer forintot kell, hogy fizessenek. Autópályán a leállósávban haladásért 150 ezer forintot kell fizetni, a behajtási és kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megsértőit 50 ezer forintra büntetik. Ha valaki gépjárművel engedély nélkül közlekedik fokozottan védett természeti területen, 300 ezer forint büntetésre számíthat.