Orbán: Felhatalmazás nélküli kormányzás folyik

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint ma olyan kormányzás van, mint amilyen a kommunista rendszerben volt, mert a kormány parlamenti felhatalmazás és támogatottság nélkül vezeti az országot. Az egyik fővárosi rendezvényre kilátogató ellenzéki politikus a minisztercseréket is kritizálta, és arról beszélt, nehéz néhány hétre és hónapra kell felkészülni.
Vágólapra másolva!

Magyarországon ma parlamenti felhatalmazás és támogatottság nélküli kormányzás folyik, ami olyan, mint a kommunista rendszerben volt - mondta csütörtökön Fidesz elnöke, Orbán Viktor, aki Budapesten a Tabánban rendezett koncertre látogatott el. Szerinte ahhoz, hogy valaki jó lelkiismerettel végezhesse miniszterelnöki munkáját, két feltétel kell: egyrészt legyen társadalmi támogatottsága, másrészt legalább a parlamenti támogatottsága legyen meg, de ezek közül most egyik sincs meg.

"Rendkívül ellenszenvesnek tartom azt, ami történik" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy aki ma Magyarországon kormányoz, az nem áll ki és nem mondja azt, hogy felhatalmazást kér a kisebbségi kormányzáshoz. Mert mint mondta, ha Nyugat-Európában kisebbségi kormány alakul, ahhoz felhatalmazást kérnek a parlamenttől.

A Fidesz elnöke szerint az ország szempontjából felelőtlen lépés az, ami történt, és nehéz néhány hétre és hónapra kell készüli, amíg "ennek a csúnya históriának vége szakad". Magyarország gondjai, az emberek mindennapi életének gondjai nagyobbak annál, semmint azokat egy kisebbségi kormány kezelni tudná - tette hozzá.

Az új miniszterekkel kapcsolatban a politikus azt mondta: "én azt tanultam, hogy a miniszterelnöknek az a dolga, hogy a legkiválóbb, a legfelkészültebb és legnagyobb támogatottsággal rendelkező embereket nyerje meg a kormány tagjainak. De ez egy másik iskola". Hozzátette ugyanakkor, hogy semmilyen pozícióban senkitől sem szabad megtagadni azt a lehetőséget, hogy bizonyítson.