Vágólapra másolva!
Nem támogatják a liberálisok Baka András megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, mert a tevékenysége nem Magyarországhoz kötődik. A többi frakció a közeljövőben dönt arról, hogy támogatják-e az államfő jelöltjét, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bíráját.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ elismeri Baka András strasbourgi munkáját, de mivel az eddigi bírósági tevékenysége nem Magyarországhoz kötődik, és bírói szakvizsgával sem rendelkezik, nem támogatják megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére - közölte a párt az MTI-vel. A közlemény szerint az SZDSZ biztos abban, hogy választható olyan szakember, aki rendelkezik hazai munkatapasztalattal, és élvezi a bírói kar támogatását is.

Sólyom László köztársasági elnök a múlt héten mutatta be jelöltjét a posztra. Baka 1991 és 2008. január 31-e között volt az Emberi Jogok Európai Bírósága magyar bírája. Az államfő szerint Baka strasbourgi munkája nyomán Európa egyik legismertebb bírájává vált. Eddig azért nem jöhetett szóba az LB elnökeként, mert itthon nem ítélkezett, és ezért nem minősült bírónak. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) azonban április elsején felvette a Fővárosi Ítélőtábla bírái közé, így megnyílt az út a jelöléséhez.

Baka jelölésével kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor kijelentette, hogy a támogatását az OIT álláspontjától teszi függővé. Az MDF frakció szintén megvárja a tanács döntését, és a jövő heti ülése után alakítja ki álláspontját - mondta Dávid Ibolya pártelnök az MTI-nek. Az MSZP két hét múlva dönt a támogatásról Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes tájékoztatása szerint.