A tűzbiztonsági előírások betartását ellenőrző vizsgálat indul hétfőn a pénteken leégett kőbányai textilraktárban. A lángoló épület oltásán 130 tűzoltó dolgozott.

Még a délelőtti órákban megkezdődik az a hatósági eljárás, amelynek során megvizsgálják, hogy a pénteken leégett kőbányai textilgyárban és a raktárban betartották-e a tűzbiztonsági előírásokat - tájékoztatta a Fővárosi
Tűzoltóparancsnokság hétfőn az MTI-t.

A fővárosi tűzoltóság közép-pesti tűzmegelőzési régiójának vezetője szerint a vizsgálat hosszabb folyamatot jelent, ugyanis tűzoltási és a tűzmegelőzési vizsgálatot is indítanak.

A X. kerületi Sibrik Miklós és Gyömrői út kereszteződésében lévő 4 500 négyzetméteres raktár oltásán 130 tűzoltó tizenhat vízsugárral és három emelőkosaras vízágyúval dolgozott. A mentést nehezítette, hogy vízhiányos volt a terület, így a tűzoltók a rendőrség három vízágyúját és a közterület-fenntartók nyolc tartálykocsiját kérték segítségül.

A kiemelt, ötös fokozatú tűz oltása közben két tűzoltó sérült meg; egyikük füstmérgezést szenvedett, a másiknak egy elszakadt tömlő sértette meg a térdét. Egy harmadik tűzoltó a munka során fizikailag merült ki teljesen. Az épületkomplexumban több munkás is tartózkodott, de ők időben kimenekültek, így emberi életet nem kellett menteniük a tűzoltóknak.

A tűz feltehetően akkor keletkezett, amikor az egyik munkás kevéssel 12 óra előtt hegesztett. Ezután ugyanis tüzet észlelt, és ekkor riasztották a tűzoltókat. A tüzet csak késő estére tudták megfékezni, de az utómunkálatok még vasárnap délután is tartottak.