OVB: Hiteles az Országgyűlés feloszlatását célzó kezdeményezés

2008.05.06. 19:34

Az OVB hitelesítette az Országgyűlés feloszlatását célzó népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. A bizottság hitelesített egy olyan kezdeményezést is, amely csak egyéni képviselőket juttatna be a parlamentbe.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén hitelesítette a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által benyújtott, a jelenlegi Országgyűlés feloszlatására irányuló országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. Az íven az szerepel: "Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlatását." Népi kezdeményezés esetén két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni. Ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést.

Az OVB hitelesítette egy magánszemély által benyújtott népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét is, amelyen az áll: "Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés törölje el az 1989. évi XXXIV. törvény 5. § (3) és (4) bekezdéseiben a pártok számára biztosított területi és országos listaállítási jogot, hogy ezentúl az Országgyűlésbe csak egyéni választókerületekből kerülhessenek képviselők?"

A testület a Magyar Családok Országos Szövetség által benyújtott népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő ívei közül egyet hitelesített, ezen az szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a következő országgyűlési képviselő-választás során a jelölteknek már ne kelljen ajánlószelvényt gyűjteni?"

Az OVB a szövetség többi kezdeményezését egyértelműségi probléma miatt utasította el. Az egyik benyújtott íven ez a kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a következő országgyűlési képviselő választáskor a pártok és társadalmi szervezetek parlamentbe jutását ne korlátozza a jelenlegi százalékos küszöb?"

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK